Ga naar de inhoud
Binnen een jaar

NS: Whatsapp-alert voor incidenten in trein 2500 keer gebruikt

Boa's van de NS op het station van Utrecht. Beeld © ANP

Treinreizigers hebben in een jaar tijd zeker 2500 keer gebruik gemaakt van een Whatsapp-bericht naar de NS-meldkamer, wanneer zij zich niet veilig voelden tijdens hun rit. De methode werd in het voorjaar van 2020 geïntroduceerd vanwege legere treinen door corona.

Bij de NS spreekt men van een succes. "De 'alert' verbetert niet alleen de veiligheidsbeleving van onze reiziger, maar geeft ons ook belangrijke informatie over op welk station of traject vaker overlast is", zegt Eelco van Asch, lid raad van bestuur van NS, tegen De Telegraaf. 

Onveilige situatie

Reizigers die melding willen doen van een onveilige of onprettige situatie, kunnen vanaf april vorig jaar een bericht sturen naar het nummer 0613181318. Die 'appjes' komen direct terecht in de NS-meldkamer. De nieuwe methode werd ingevoerd omdat persoonlijk contact met bijvoorbeeld de hoofdconducteur minder vanzelfsprekend werd door door het coronavirus.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe airco, loveseats en USB-poortjes: opknapbeurt voor dubbeldekkers NS

Sinds de komst van het Whatsapp-alert gingen de meeste meldingen over overtredingen van de huisregels in de trein. Op de tweede plaats staat ruzie tussen reizigers en daarna werd de hulplijn het vaakst ingeschakeld vanwege bedelen in de trein. 

Minder incidenten 

Volgens cijfers van de NS liep het aantal incidenten uit de zogeheten A-categorie (bedreiging, geweld of spugen) de afgelopen jaren terug, onder meer omdat er meer medewerkers van de dienst Veiligheid & Service zijn bijgekomen. In 2019 waren er 678 van zulke incidenten, ten opzichte van 774 in 2014. 

Opvallend is wel dat het aantal incidenten in het eerste coronajaar 2020 niet veel verder terugliep, slechts naar 661 gevallen. Dat terwijl de treinen vaak veel leger waren. Van Asch noemt dat 'teleurstellend'. Wel geeft hij aan dat reizigers gevraagd naar hun veiligheid gemiddeld een hoger cijfer geven.  

Minder
Lees ook:
Minder reizigers in 2020, maar bijna evenveel agressie tegen NS-personeel
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl