Ga naar de inhoud
Glasvezel-internet

Helft huishoudens aangesloten op glasvezel: uitrol zet flink door

Beeld © Getty

Bijna de helft van alle Nederlandse huishoudens is nu aangesloten op een glasvezelnetwerk. Er is in het eerste kwartaal van dit jaar flink meer glasvezel uitgerold.

Het aantal glasvezelaansluitingen nam in het eerste kwartaal met 200.000 toe, tot bijna 4 miljoen van de 8 miljoen huishoudens. "Daarmee zet de groei van de afgelopen jaren flink door", zegt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). In heel 2020 kwamen er 500.000 glasvezelaansluitingen bij, in 2019 waren dat nog maar 180.000 nieuwe aansluitingen. 

Er zijn in totaal 7,5 miljoen breedbandaansluitingen. Zo'n 1,7 miljoen huishoudens hebben gekozen een abonnement op een glasvezelprovider, een toename van 7 procent vergeleken met het vorige kwartaal. Internet via de kabel blijft met een aandeel van 50 procent het meest gebruikt en dat aandeel blijft stabiel. Internet via een koperverbinding daalde met 3 procent naar een aandeel van 20 procent. 

Hogere snelheden

Meer dan de helft van de breedbandaansluitingen kan nu een snelheid van meer dan 100 Mbps halen. De snelste verbindingen via glasvezel of de kabel halen 1 Gbps (gigabit) of meer. 

Twee weken geleden meldde de branchevereniging NLconnect dat in het Overijsselse Hasselt de 4 miljoenste glasvezelaansluiting is aangelegd. NLconnect verwacht dat dit jaar het record uit 2013 van 530.000 nieuwe glasvezelaansluitingen wordt verbeterd. "Op het huidige tempo is Nederland ruimschoots voor 2030 volledig verglaasd", stelt Mathieu Andriessen, directeur NLconnect.

Consument
Lees ook
Consument mag eigen modem kiezen vanaf januari 2022

KPN, T-Mobile en Ziggo

Vooral KPN zet fors in op glasvezel. KPN sloot eerder dit jaar een financieringsovereenkomst met pensioenfonds ABP om Nederlandse dorpen en kleine woonkernen sneller van glasvezel te voorzien

T-Mobile ging onlangs een samenwerking aan met Open Dutch Fiber, dat de komende vijf jaar glasvezelinternet gaat aanleggen naar 1 miljoen Nederlandse huishoudens.

VodafoneZiggo zet vooral in op het verbeteren van zijn kabelnetwerk door op steeds meer plekken gigabit-internet te bieden. Maar VodafoneZiggo gaat ook op de eerste locaties glasvezel tot in de meterkast aanbieden. Dat gebeurde recent al in Rotterdam, later dit jaar ook in Den Haag en Arnhem. 

Internet
Lees ook:
Internet in Nederland steeds duurder vergeleken met andere EU-landen
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl