CoronaCheck-app

Groen vinkje CoronaCheck blijft staan na positieve test: 'Wordt naar gekeken'

29 juli 2021 12:23 Aangepast: 01 augustus 2021 21:15

Wie eenmaal een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app heeft gekregen, houdt het groene vinkje ook als hij of zij later positief test op het coronavirus. Het ministerie van VWS zegt dat er wordt gekeken naar een oplossing voor dit probleem.

Met de QR-code in de CoronaCheck-app kan iemand die later positief is getest op corona toch een evenement bezoeken of op vakantie naar andere Europese landen. Dat komt doordat het vaccinatiebewijs in de app momenteel geen geldigheidsduur heeft: eenmaal aangemaakt, blijft het groene vinkje staan.

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) noemt dit in een reactie op een bericht van de Volkskrant 'een moeilijke situatie'. "We zijn ernaar aan het kijken hoe we dit kunnen oplossen. Het is technisch nog vrij lastig. Het is wel zo dat bij gevaccineerden het risico op besmetting kleiner is", zegt een woordvoerder van VWS.

Het Outbreak Management Team (OMT) is op de hoogte van het probleem. "Er wordt gekeken naar hoe we dit kunnen verbeteren. Een besluit wordt bekend bij het volgende persmoment over corona op 13 augustus", zegt de woordvoerder van het ministerie. 

Evenementen zonder zitplaatsen, waarbij niet altijd 1,5 meter afstand is te houden, zijn sowieso tot en met 13 augustus verboden. Volgens het OMT is het in sommige gevallen goed om van álle bezoekers een negatieve coronatest te vragen. Het kabinet neemt dat advies mee in de besluitvorming.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Na volledige vaccinatie 2 weken wachten op groen vinkje in CoronaCheck-app

Vinkje pas 2 weken na tweede prik

Mensen die volledig zijn ingeënt tegen corona moeten twee weken wachten tot ze op basis van hun vaccinatie een QR-code kunnen aanmaken in de CoronaCheck-app. De Gezondheidsraad houdt twee weken aan als termijn voor een goede bescherming. 

Een groen vinkje in de CoronaCheck-app kan overigens ook worden verkregen door middel van een geldige negatieve testuitslag of een herstelbewijs dat aantoont dat iemand het afgelopen half jaar met corona is besmet en weer is genezen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Foute registratie in CoronaCheck-app? 'Wordt nog aan gewerkt'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van