Privacy

65.000 mensen vragen samen privégegevens op bij techbedrijven

29 juli 2021 08:33 Aangepast: 29 juli 2021 08:47

Ongeveer 65.000 mensen gaan vandaag samen aan drie grote techbedrijven vragen welke persoonlijke gegevens over hen worden verzameld.

Ze worden daarbij begeleid door de Stichting Onderzoek Marktinformatie (SOMI). Volgens de stichting is het de grootste gezamenlijke aanvraag van persoonsgegevens in Europa. Over een paar weken volgt een nieuwe aanvraag namens andere mensen.

Het is niet bekend hoeveel Nederlanders er onder de groep zijn. De collectieve aanvraag staat open voor iedereen uit de Europese Unie, Noorwegen, IJsland, Zwitserland en Liechtenstein.

TikTok en Zoom

De aanvraag wordt ingediend bij video-app TikTok, videobeldienst Zoom en dataverzamelaar Palantir. Dat laatste bedrijf verwerkt met behulp van software grote hoeveelheden data om bijvoorbeeld terroristen en criminelen op te sporen. De software wordt gebruikt door veiligheids- en politiediensten wereldwijd.

SOMI wil weten welke gegevens de bedrijven verzamelen, hoe die worden bewaard en met wie de informatie wordt gedeeld. Dat moet duidelijk maken of de bedrijven de Europese privacyregels overtreden. De bedrijven hebben een maand de tijd om antwoord te geven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nederlandse stichting eist namens ouders 1,4 miljard euro van TikTok

Schadeclaim bij TikTok

SOMI kondigde begin juni aan dat het namens tienduizenden ouders een schadeclaim indient tegen TikTok. De stichting uit Badhoevedorp eist een bedrag dat naar eigen zeggen zou kunnen oplopen tot 1,4 miljard euro. De ouders vinden dat de app de veiligheid en de privacy van hun kroost niet goed beschermt. Die zaak staat los van de aanvraag van persoonsgegevens bij TikTok, Zoom en Palantir.

Ook de Consumentenbond en Stichting Take Back Your Privacy eisen een schadevergoeding van TikTok namens Nederlandse kinderen. Zij claimen 1,5 miljard euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

TikTok krijgt boete van 750.000 euro om schenden privacy Nederlandse kinderen

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van