Ga naar de inhoud
Staking werknemers

Gamebedrijf Activision Blizzard onderzoekt seksisme op werkvloer

Werknemers van Activision Blizzard in staking. Beeld © ANP

De Amerikaanse game-uitgever Activision Blizzard laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar de behandeling van vrouwen op de werkvloer. Dat kondigt het bedrijf aan nadat medewerkers gisteren hun werk neerlegden. 

Vrouwen zouden bij het de game-ontwikkelaar, bekend van spellen als Call of Duty, World of Warcraft en Candy Crush, 'routinematig onderworpen worden aan ongelijke beloning, seksuele intimidatie en vergelding'.

Staking 

Gisteren staakten zo'n 200 medewerkers van het bedrijf, een van de grootste fabrikanten van games ter wereld, vanwege de 'ongezonde bedrijfscultuur'. De medewerkers demonstreerden op de grootste campus van het bedrijf in Californië, waar ze spanborden met 'vrouwenrechten doen ertoe' en 'speel fijn, speel eerlijk' droegen.

In een reactie op de staking heeft de topman van het bedrijf, Bobby Kotick, een 'diepgravend onderzoek' naar de cultuur op de werkvloer aangekondigd. Kotick geeft in een verklaring toe dat Activision Blizzard voorafgaand aan de staking gisteren 'weinig aandacht had voor de problemen'.

'Inclusievere werkplek'

Het onafhankelijke onderzoek wordt uitgevoerd door advocatenkantoor Wilmer Cutler Pickering Hale and Dorr, dat 'moet garanderen dat een respectvolle en inclusieve werkplek bevorderd wordt'.

Het bedrijf heeft ook een civiele rechtszaak lopen in Californië omdat het mogelijk wetten heeft geschonden door 'een seksistische cultuur te bevorderen en vrouwen minder te betalen dan mannen'. De staat stelt in de aanklacht tegen het bedrijf ook dat slechts 20 procent van de medewerkers vrouw is en er 'nauwelijks vrouwen aan de top werken'.

Werknemers
Lees ook:
Werknemers Activision Blizzard gaan staken om wangedrag op werkvloer
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update