Ga naar de inhoud
Elektrische bromfiets

Nederlandse makers e-brommer Brekr krijgen nieuwe investering

De Achterhoekse startup Brekr, fabrikant van elektrische brommers, heeft een nieuwe investering van anderhalf miljoen euro opgehaald.

Brekr bracht vorig jaar zijn eerste elektrische brommer op de markt in Nederland, België en Duitsland. Met de nieuwe investering door Bloomit Ventures en Bloomit Seed I Fund zegt het bedrijf uit Doetinchem verder te willen groeien in Europa.

"We kunnen snel naar andere Europese landen uitbreiden", zegt Niels Willems, een van de oprichters van Brekr. "Wij geloven in de markt van lichte elektrische voertuigen", verklaart Niek van Exel, directeur van Bloomit Ventures, de investering. De Brekr Model B is te koop vanaf 4499 euro. Brekr werkt intussen ook aan 'een nieuw product', maar zegt nog niet wat dat is. 

Design en geluid

Brekr kreeg eerder tijdens de Dutch Design Week de publieksprijs voor Goed Industrieel Ontwerp (GIO). "Wij kozen voor een laaggeplaatste accubox die betere rijeigenschappen oplevert, de accu makkelijk uitneembaar maakt en de Brekr Model B een logisch design geeft", zegt Brekr-medeoprichter Jasper Hagedoorn.

De e-brommer maakt ook een opvallend geluid. De beschermplaat aan de onderkant van de accubox werkt als een luidspreker. Dat zorgt er volgens het bedrijf voor dat de e-brommer "op een herkenbare manier de medeweggebruikers waarschuwt dat je eraan komt". 

Verkoop
Lees ook:
Verkoop scooters fors gestegen, eenderde is elektrisch

Opmars elektrische brommers

De verkoop van elektrische brommers, scooters en snorfietsen is ook in Nederland de laatste tijd hard gestegen. Inmiddels is 30 procent van alle verkochte nieuwe bromfietsen elektrisch, meldde de RAI Vereniging onlangs. Brekr verwacht dat het aandeel elektrisch in Europa groeit naar meer dan 60 procent in 2025. 

Vanaf 2025 mogen in Nederland alleen nog elektrische versies worden verkocht van snor- en bromfietsen in de categorie tot 25 km/u. Dat is afgesproken in het Klimaatakkoord. In de categorie tot 45 km/u wordt zo'n verbod rond 2030 verwacht.

Kijk ook onze eerste indruk van de Brekr.