Nederlaag voor Ziggo

Consument mag eigen modem kiezen vanaf januari 2022

27 juli 2021 12:19 Aangepast: 27 juli 2021 12:23

Consumenten mogen zelf hun modem en router kiezen bij alle providers. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft hierover nieuwe regels gepubliceerd, die in januari 2022 ingaan.

Consumenten en bedrijven mogen niet verplicht worden door hun internetprovider om bepaalde apparaten te gebruiken. Met de vrije modemkeuze krijgen ze meer mogelijkheden om eigen modems en routers te kiezen. De ACM heeft hier vandaag een nieuwe beleidsregel over gepubliceerd.

De ACM maakt duidelijk over welk deel van het netwerk de provider zeggenschap heeft en voor welk deel de consument vrije keuze heeft. "De consument mag een eigen modem kiezen, maar mag ook het modem van de aanbieder gebruiken." De mogelijkheid om zelf een modem of router te kiezen was eerder al vastgelegd in Europese regels. Met de beleidsregel geeft de ACM uitleg en bepaalt de toezichthouder ook welke informatie de provider moet publiceren. 

De nieuwe regels treden over zes maanden, 27 januari 2022, in werking.

Modem opgestuurd

Bij het nemen van een internetabonnement krijgen consumenten vaak een modem van de provider opgestuurd. Sommige providers verbieden het gebruik van andere apparaten momenteel. Bij VodafoneZiggo mogen klanten bijvoorbeeld nog geen modem van een andere fabrikant gebruiken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

VodafoneZiggo verzet zich tegen keuze van eigen modem

'Lagere drempel bij overstappen'

De vrije modemkeuze zorgt volgens de ACM voor meer 'concurrentie en de innovatie'. Ook zou het bijdragen aan 'lagere overstapdrempels', omdat consumenten bij het wisselen van aanbieder hun eigen modem kunnen meenemen naar hun nieuwe provider.

De ACM zegt te hebben gekeken naar de mogelijke gevolgen voor de kwaliteit van het netwerk en beveiligingsaspecten. "De telecomaanbieder mag bij netwerkverstoringen die het gevolg zijn van ondeugdelijke apparatuur wel ingrijpen." Ook is gekeken naar andere landen, waaronder Duitsland, waar al langer een vrije modemkeuze geldt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

ACM komt deze zomer met definitieve regels voor vrije modemkeuze

Ziggo stapte naar rechter

VodafoneZiggo was de afgelopen jaren fel tegenstander van een vrije modemkeuze. Het bedrijf stapte in mei naar de rechter. Volgens Ziggo is het van "essentieel" belang dat gebruikers modems gebruiken die door Ziggo zijn gekozen. Consumenten krijgen zo'n modem in bruikleen zolang zij abonnee bij Ziggo zijn.

Andere providers hebben geen bezwaar gemaakt tegen de regels. Vooral glasvezelproviders laten hun abonnees al langer hun eigen modem kiezen. KPN geeft klanten sinds vorig jaar ook de keuze voor een eigen modem.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van