CoronaCheck-app

'Vaccinatiedata 700 mensen zonder toestemming met RIVM gedeeld'

26 juli 2021 08:11 Aangepast: 26 juli 2021 08:44
CoronaCheck-app en het gele boekje Beeld © ANP / Nico Garstman

De vaccinatiegegevens van zo'n 700 mensen zijn zonder toestemming gedeeld met het RIVM. Dat gebeurde door een fout in een van de huisartsensystemen.

De softwaremaker bevestigt het datalek aan BNR. Het bedrijf zegt dat het een 'tijdelijke softwarefout' em dat het probleem inmiddels is verholpen.

Vijfhonderd mensen van wie de gegevens zijn gedeeld hadden duidelijk aangeven dat ze dat niet wilden, van de andere 200 is onbekend of ze toestemming hebben gegeven. 

Bij een aantal patiënten van 70 huisartsenpraktijken is het fout gegaan. Het RIVM bevestigt dat het onterecht persoonsgegevens heeft ontvangen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Na datalek blundert testbedrijf opnieuw: zet lijst gedupeerden in de cc

Naast de huisartsen deelt ook de GGD vaccinatiegegevens met het RIVM. Bij de GGD zijn geen gevallen bekend waarbij data is gedeeld van mensen die hadden aangegeven dat ze dat niet wilden. Deskundigen uitten volgens BNR kritiek op de gang van zaken. "Als je met medische, hooggevoelige, gegevens werkt dan gelden er extra strenge normen. Het lijkt alsof hier minimaal één van de basisprincipes is overgeslagen" aldus Hans de Raad van OpenNovations. "Informatiebeveiliging en het beheren van data vallen niet onder het domein van huisartsen. Maar zij krijgen nu wel een extra verantwoordelijkheid opgedragen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Na volledige vaccinatie 2 weken wachten op groen vinkje in CoronaCheck-app

CoronaCheck-app

De problemen met de registratie van vaccinaties, waardoor mensen geen groen vinkje in de CoronaCheck-app krijgen, zijn ook nog altijd niet helemaal opgelost. Dit euvel treft nog altijd enkele honderdduizenden mensen, zegt GGD GHOR, de landelijke organisatie van de gezondheidsdiensten. Er wordt nog gewerkt aan een oplossing.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Foute registratie in CoronaCheck-app? 'Wordt nog aan gewerkt'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van