Web-app

Ook Facebook neemt omweg om App Store voor gamingdienst

23 juli 2021 20:42 Aangepast: 23 juli 2021 20:47
Beeld © Getty

Facebook lanceert vandaag een webapp waarmee iOS-gebruikers zijn gamestreamingdienst kunnen gebruiken. Het sociale mediaplatform volgt hiermee in de voetsporen van grotere broers als Stadia en xCloud.

De gamedienst van Facebook is nog vrij simpel en biedt vooral casual games zoals Solitaire en PGA TOUR Golf Shootout. Deze games zijn - in Noord-Amerika - te spelen zonder dat je iets hoeft te downloaden.

Net als Microsoft en Google stuitte Facebook op problemen toen het deze game-app op iOS-apparaten wilde uitbrengen. Dat mocht aanvankelijk niet van Apple, die later zijn beleid iets versoepelde. 

Het compromis dat Apple biedt, waarbij gamebundelende apps in de App Store worden toegelaten als alle games eerst onafhankelijk gekeurd worden, is voor streamingaanbieders echter niet aantrekkelijk. In plaats daarvan zijn aanbieders als Microsoft, Google en nu Facebook overgestapt op zogenoemde Progressive Web Apps (PWAs), waarbij de dienst via een speciale web-link kan worden geopend.

Miniatuurvoorbeeld
Stadia

Google gaat gamedienst Stadia op iOS testen

'Lastig om deze apps te vinden'

The Verge wijst er op dat deze bedrijven van Apple niet in hun App Store-apps mogen verwijzen naar de PWAs, wat het moeilijk maakt om ze te vinden. Bovendien staat het geluid standaard niet aan bij Safari-sites en is de grafische kracht van een PWA kleiner dan die van een normale app.

Tech vs Apple

Facebook, Microsoft, en andere techbedrijven zijn het afgelopen jaar de strijd aan gegaan met Apple over wat zij zien als te strenge regels en misbruik van een monopoliepositie. Er lopen verschillende rechtszaken tegen Apple. De meest prominente is de zaak van Fortnite-maker Epic Games, die wil dat Apple zijn commissie over kleine aankopen in de App Store verlaagt en andere betaalmethoden toestaat op zijn platform.

De cloudgaming-app van Facebook is voorlopig alleen in Noord-Amerika te gebruiken. Het bedrijf werkt in andere landen nog aan de overstap van HTML5-games naar de cloud.  

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van