Intrinsic

Moederbedrijf Google wil slimmere fabrieksrobots bouwen

23 juli 2021 19:22 Aangepast: 23 juli 2021 19:36
Beeld © Alphabet

Alphabet, het moederbedrijf van Google, stort zich op de robotica-industrie met zijn nieuwe dochter Intrinsic. Intrinsic wil industriele robotica "bereikbaarder maken" voor miljoenen bedrijven wereldwijd.

X, het onderzoekslab van Alphabet, werkte de afgelopen jaren aan zelflerende robots, die tijdens het uitvoeren van een taak kunnen leren hoe ze die taak beter kunnen uitvoeren. Dat onderzoek is volgens Wendy Tan-White, de nieuwe baas van Intrinsic, inmiddels zo ver gevorderd dat het in een eigen bedrijf wordt ondergebracht.

De robots van Intrinsic maken gebruik van technieken uit deep learning, simulaties, geautomatiseerde perceptie en andere disciplines om bijvoorbeeld meubels in elkaar te zetten of USB-connecties te installeren.

Deze taken "kosten honderden uren om met de hand te programmeren", aldus Tan-White, en zijn daarom op de huidige markt niet realistische te automatiseren. Zelflerende robots kunnen dat vele malen sneller.  

Miniatuurvoorbeeld
Robothuisdieren

Kan robothond de trouwe viervoeter vervangen? 'Niet schattig genoeg'

Experimentele projecten van Alphabet lopen niet goed

Intrinsic gaat nu op zoek naar bedrijven op het gebied van automontage, elektronica en gezondheidszorg om zijn onderzoek verder uit te kunnen bouwen. Op termijn wil het bedrijf met deze kennis het gebruik van fabricagerobots gemakkelijker en goedkoper maken, schrijft Tan-White.

Alphabet lanceerde de afgelopen jaren meerdere experimentele projecten, waaronder vanuit X. Denk aan bezorgdrones en zelfrijdende auto's. Tot nog toe leverde deze projecten geen groot economisch succes op voor de techgigant.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van