Instagram krijgt Limit-functie

Instagram komt met functie voor mensen die doelwit van intimidatie zijn

23 juli 2021 15:51
Beeld © Getty

Instagram laat gebruikers die het doelwit zijn van gerichte intimidatie hun account tijdelijk afsluiten van interacties. De nieuwe Limit-functie volgt op een golf van racistisch commentaar op zwarte voetballers van verliezend EK-voetbalfinalist Engeland.

"Racisme en haat hebben geen plek op Instagram", zegt Instagram-hoofd Adam Mosseri. "Het is niet alleen compleet gestoord om mensen elkaar zo te zien behandelen, maar het breekt ook de manier waarop Instagram werkt." Mosseri heeft het over de racistische berichten aan de drie zwarte Engelse voetballers die in de finale van het EK Voetbal hun strafschop misten.

Mosseri gaf vorige week al toe dat Instagram niet goed heeft gehandeld rond de berichten aan de spelers Bukayo Saka, Jadon Sancho en Marcus Rashford. Berichten die verwijderd hadden moeten worden, werden aangezien voor goedaardig. Dat kwam deels door een fout, die inmiddels is opgelost.

Instagram wil zulke voorvallen in het vervolg voorkomen. Het bedrijf verbetert daarbij zowel functies voor zijn eigen moderatoren als functies voor gebruikers. Nieuw is de functie Limits, of limieten, die al langer werd getest.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Instagram bekent fouten na racistische berichten aan zwarte Engelse voetballers

Reacties en privéberichten

Met Limieten kunnen gebruikers tijdelijk een muur optrekken voor commentaren onder hun berichten. Instagram stelt dan bepaalde groepen voor die tijdens die periode niet kunnen reageren en geen privéberichten kunnen sturen.

Ook worden berichten onder posts van de gebruiker automatisch verbogen, tot die door de gebruiker zijn goedgekeurd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Instagram laat je vanaf nu zelf kiezen of je gevoelige beelden ziet

Haat bestrijden

Gebruikers kunnen onderscheid maken tussen bijvoorbeeld mensen die zij volgen en accounts die onlangs zijn aangemaakt. Het is nog niet bekend wanneer Limieten voor alle gebruikers beschikbaar komt.

Mosseri zegt zijn best te gaan doen om haat op Instagram "zo dicht mogelijk bij nul te krijgen als we kunnen".

Het volledig uitbannen van kwalijke commentaren is waarschijnlijk niet haalbaar, en daarom wil Mosseri de gebruiker meer handvatten geven om zelf in te grijpen. "We weten dat mensen soms tijdelijke momenten van risico en pijn beleven en we moeten ze de middelen geven om zich dan te beschermen", aldus de Instagram-topman.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Je kunt nu ook tekst in Instagram Stories laten vertalen

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van