Sociale media

Facebook blokkeert hashtag #VaccinesKill na jaren van kritiek

22 juli 2021 15:53 Aangepast: 22 juli 2021 17:32

Facebook heeft de hashtag #VaccinesKill geblokkeerd op zijn platform. De anti-vaccinatie-hashtag was op Instagram al twee jaar in de ban. Facebook krijgt veel kritiek vanwege zijn optreden tegen desinformatie rond het coronavaccin.

Wie de betreffende hashtag nu op Facebook tegenkomt, krijgt de melding dat deze is afgesloten en dat Facebook "onze gemeenschap veilig houdt", meldt CNN Business. De wijziging vond volgens CNN plaats uren nadat de site aan Facebook had gevraagd waarom het via de hashtag zo eenvoudig was een pagina vol onwaarheden over vaccinaties te vinden.

De stap is opvallend, omdat precies dezelfde hashtag twee jaar geleden al door Instagram werd geblokkeerd. De hashtag op Facebook kwam onder de aandacht na de uitspraken van de Amerikaanse president Joe Biden, die deze week zei dat Facebook "mensen doodt" door zijn falende aanpak van nepnieuws en desinformatie over coronavaccins.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Biden tempert uitspraak dat Facebook 'mensen doodt' door falende aanpak nepnieuws

Biden kritisch over Facebook

Biden kwam later deels op die uitspraak terug. De president hekelt vooral personen die via Facebook gevaarlijke onzin verspreiden over het vaccin. Toch vindt de president dat Facebook meer zou kunnen doen. Interne bronnen wijzen op een moeizame samenwerking tussen het Witte Huis en Facebook.

Facebook meldt regelmatig dat het foutieve informatie over het coronavaccin verwijdert. Maar cijfers om die verwijderde berichten in perspectief te plaatsen deelt het bedrijf niet. Daarmee blijft de precieze omvang van het probleem onduidelijk, en is niet bekend hoe ver de invloed van desinformatie reikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

VS: 'Facebook schiet tekort in aanpak nepnieuws over coronavaccin'

'Meer data nodig'

Een onderzoek dat Biden bij zijn kritiek aanhaalt stelt dat 12 mensen verantwoordelijk zijn voor het gros van de desinformatie rond corona. Het instituut achter dat onderzoek, het Center for Countering Digital Hate, vindt dat Facebook meer informatie moet openbaren zodat dat onafhankelijk kan worden onderzocht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aantal gevaccineerde jongeren nog laag: 'Zet in op Instagram en TikTok'

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van