CoronaCheck-app

GGD-sites hebben last van serveraanvallen: inloggen lukt soms niet

21 juli 2021 15:42 Aangepast: 21 juli 2021 17:11

Door meerdere ddos-aanvallen hebben mensen sinds dinsdag problemen ondervonden als ze met DigiD probeerden in te loggen op de websites van de GGD.

"Ook vanochtend leidde dit er tijdelijk toe dat verschillende websites onbereikbaar waren", meldt GGD GHOR. Als gevolg van de serveraanvallen kunnen mensen mogelijk geen testuitslagen bekijken, afspraken maken voor een coronatest of vaccinatie en eerder gemaakte afspraken inzien.

Met ddos-aanvallen (distributed denial of service) proberen mensen, doorgaans cybercriminelen, websites plat te gooien door ze te overvoeren met internetverkeer.

Aanvallen beter afweren

Volgens een woordvoerster lijken de problemen op dit moment niet te spelen. "Er wordt hard gewerkt aan een structurele oplossing zodat we deze aanvallen beter kunnen afweren." Wie er achter de aanvallen zit en hoeveel mensen hierdoor zijn gedupeerd is niet bekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Na datalek blundert testbedrijf opnieuw: zet lijst gedupeerden in de cc

Bellen

Als alternatief voor het doorgeven van testuitslagen belt GGD GHOR Nederland mensen op. "In het kader van bron- en contactonderzoek worden mensen met een positieve testuitslag altijd geïnformeerd en krijgen zij ook adviezen over isolatie en het informeren van hun contacten."

Als het online niet lukt, kan voor testafspraken gebeld worden met 0800-1202. Voor vaccinatieafspraken is 0800-7070 beschikbaar. Beide nummers zijn zeven dagen per week bereikbaar, van 8 uur 's ochtends tot 10 uur 's avonds.

Digitaal Corona Certificaat

Volgens de organisatie hebben de ddos-aanvallen geen invloed op de werking van het Digitaal Corona Certificaat (DCC) in de CoronaCheck-app. Dat is de QR-code die bedoeld is voor reizen naar EU-landen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Foute registratie in CoronaCheck-app? 'Wordt nog aan gewerkt'

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van