Ga naar de inhoud
Na ruimtereis

Bezos bedankt klanten en personeel Amazon: 'Jullie hebben dit betaald'

Jeff Bezos tijdens de persconferentie na de toeristische ruimtereis. Beeld © ANP

Na afloop van zijn toeristische ruimtereis heeft Jeff Bezos tijdens een persconferentie al het personeel en alle klanten van Amazon bedankt. Waarom? "Jullie hebben hiervoor betaald. Daarom wil ik jullie allemaal heel hartelijk bedanken."

Amazon-oprichter Jeff Bezos maakte gisteren een succesvolle bemande ruimtevlucht met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Aan boord van de ruimtecapsule bevonden zich ook de 82-jarige Wally Funk, nu officieel de oudste astronaut ter wereld en de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen. Hij is officieel de jongste astronaut ter wereld.

Rijkste mens op aarde

Jeff Bezos is de rijkste mens op aarde, zijn broer Mark ging ook mee naar de ruimte. Bij terugkomst op aarde gaf het viertal een persconferentie.

"Ik wil iedere medewerker en iedere klant van Amazon bedanken", zei Bezos toen. "Jullie hebben hier uiteindelijk voor betaald. Serieus, bedankt vanuit de grond van mijn hart. Ik waardeer het heel erg."

Bekijk het fragment hier:

Slechte werkgever

Het 'bedankje' van Bezos valt bij veel mensen slecht. Niet alleen heeft Amazon jarenlang geen belasting betaald, het grootste deel van die werknemers waar Bezos zo dankbaar voor is, krijgt slecht betaald. Ook zijn er al jaren klachten over de arbeidsomstandigheden binnen het bedrijf, zoals dat werknemers nauwelijks tijd krijgen om naar de wc te gaan.

De 82-jarige Funk zei dat ze een 'fantastische tijd' had in de ruimte. "Het was geweldig, ik wil snel weer gaan", vertelde ze.

De Nederlandse Oliver had eerder al gezegd dat het geweldig was

Kritiek op ruimtereizen van miljardairs

Het klimaat betaalt de prijs voor de strijd om de ruimtetoerist tussen Jeff Bezos, Richard Branson en Elon Musk, vindt Greenpeace. "De uitstoot van een ruimtereis is 278 keer zo groot als de gemiddelde uitstoot van een wereldburger in een heel jaar. Het zijn megalomane egotrips", aldus een woordvoerder van Greenpeace.

Oxfam Novib noemt het fenomeen van het ruimtereizen 'bizar, gezien de uitdagingen waar de wereld voor staat, van extreme ongelijkheid tot de klimaatcrisis'. Oxfam vindt dat de extreme ongelijkheid op de wereld uit de hand is gelopen. Volgens de organisatie is de rijkdom van de tien rijkste miljardairs ter wereld in 2020 ondanks de coronacrisis enorm toegenomen. Het zou gaan om zoveel geld dat daarmee iedereen ter wereld zou kunnen worden gevaccineerd en voor iedereen de terugval in armoede als gevolg van de coronacrisis te voorkomen zou zijn.

Bekijk ook: zo ging de 18-jarige Oliver de ruimte in

01:18
Het vaartuig kwam tot een hoogte van 107 kilometer boven de aarde, met aan boord: de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen. Hij is nu officieel de jongste astronaut ooit.
BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl