Ruimtetoerisme

Greenpeace: klimaat betaalt prijs voor egotrips naar de ruimte

19 juli 2021 08:52 Aangepast: 19 juli 2021 09:24

Het klimaat betaalt de prijs voor de strijd om de ruimtetoerist tussen Jeff Bezos, Richard Branson en Elon Musk, vindt Greenpeace.

"De uitstoot van een ruimtereis is 278 keer zo groot als de gemiddelde uitstoot van een wereldburger in een heel jaar. Het zijn megalomane egotrips", aldus een woordvoerder van Greenpeace.

Dinsdag staat een lancering van een raket van Jeff Bezos gepland. De rijkste mens op aarde neemt de 18-jarige Nederlander Oliver Daemen mee op de vlucht. Die plek werd geveild voor het goede doel. Ook de 82-jarige ruimtevaartpionier Wally Funk gaat mee in de New Shepard-raket van Bezos' ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

Richard Branson maakte eerder deze maand een testvlucht naar de ruimte in zijn eigen raketvliegtuig. Tesla-baas Elon Musk, ook ceo van SpaceX, wil binnen een paar jaar rondvluchten langs de maan verkopen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Oliver (18) uit Tilburg mag mee met Bezos, wordt jongste astronaut ooit

'Extreme ongelijkheid'

Oxfam Novib noemt het fenomeen van het ruimtereizen "bizar, gezien de uitdagingen waar de wereld voor staat, van extreme ongelijkheid tot de klimaatcrisis". "Het is een klap in het gezicht van miljarden mensen die wachten op behoorlijke toegang tot onder meer leefbaar loon, gezondheidszorg, onderwijs en vaccins", zegt beleidsadviseur Esmé Berkhout van Oxfam.

Oxfam vindt dat de extreme ongelijkheid op de wereld uit de hand is gelopen. Volgens de organisatie is de rijkdom van de tien rijkste miljardairs ter wereld in 2020 ondanks de coronacrisis enorm toegenomen. Het zou gaan om zoveel geld dat daarmee iedereen ter wereld zou kunnen worden gevaccineerd en voor iedereen de terugval in armoede als gevolg van de coronacrisis te voorkomen zou zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ashton Kutcher ging bijna de ruimte in

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van