Ga naar de inhoud
Zonnecellen

Langste zonnefietspad ter wereld ligt nu in Maartensdijk

Het zonnefietspad voor de opening Beeld © De Bilt

In het Utrechtse Maartensdijk is vandaag het langste zonnefietspad ter wereld geopend: het 330 meter lange pad wekt energie op.

Het fietspad SolaRoad is een pilotproject van de provincie Utrecht, dat in 2040 energieneutraal wil zijn. De weg wordt op deze manier dubbel gebruikt en de opgewekte energie wordt aan het energienetwerk van Maartensdijk geleverd, of bijvoorbeeld gebruikt voor de straatverlichting. Bij succes wordt het pad op grotere schaal toegepast.

Toplaag laat licht door

Het zonnefietspad is in samenwerking met Strukton Civiel aangelegd. Het wegdek met zonnepanelen bestaat uit voorgefabriceerde betonplaten. Die hebben een kunststof, lichtdoorlatende toplaag van ongeveer een halve centimeter en zijn vuilafstotend, zodat het licht er goed bij kan. "De wegdekmodules zijn flexibel aan te passen met nieuwe en doorontwikkelde generaties zonnecellen", aldus Strukton.

De techniek wordt al op meerdere plekken gebruikt. In Groningen zitten de elementen in een bankje en worden met de energie elektrische fietsen en mobiele telefoons opgeladen. Het eerste SolaRoad-fietspad werd in 2014 als pilot in Krommenie aangelegd.

Nog alleen voor fietspaden

De technologie is momenteel nog niet geschikt voor wegen met zwaar verkeer, maar 'fietspaden kunnen wel', stelt het bedrijf SolaRoad. "Voordat de technologie geschikt is voor wegen, zijn we jaren verder."

Record
Lees ook
Record voor Nederlandse zonneauto Lightyear One: 710 km op één lading
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl