Ga naar de inhoud
Amazon

Amazon gaat in Nederland met elektrische busjes bezorgen

Elektrische bezorgbus van Amazon

Amazon opent woensdag een nieuw bezorgcentrum in de buurt van Schiphol. Ook gaat Amazon binnenkort met eigen elektrische busjes bezorgen in ons land.

Karsten Frost, regiodirecteur logistiek voor Amazon, zegt dat de opening van het Nederlandse distributiecentrum "een duidelijk signaal is" dat ons land een "interessante markt" is voor de webwinkelreus.

Het bezorgcentrum, een verder verdeelpunt voor pakketjes die uit andere distributiecentra van Amazon in Europa komen, had de webwinkel nog niet in Nederland. Over toekomstige plannen, zoals het openen van verdere bezorg- of distributiecentra in Nederland, wil het bedrijf nog niks zeggen. "Maar we hadden hier niet gezeten als we hier geen kansen zagen", aldus Frost.

Keukenspullen en gadgets

Als de Nederlandse markt verdere groei laat zien, zal Amazon later waarschijnlijk meer investeringen gaan doen. Het concern geeft aan momenteel met name keukenspullen aan Nederlanders te verkopen, zoals koffiezetapparaten, maar ook elektronica, spullen voor in en om het huis en sportartikelen.

Amazon
Lees ook
Amazon investeert 1 miljard in elektrische bestelbusjes in Europa

Elektrische busjes

Amazon richt zich met het bezorgcentrum op het gebied rond Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Haarlem en wil ook naar Utrecht. Tweehonderd Amazon-busjes gaan de pakketten daar straks bezorgen, waarvan een deel elektrisch.

Voor andere delen van het land werkt de webwinkel samen met pakketbezorgers van PostNL, DHL Nederland en Red Je Pakketje. Daarnaast is er nog voor 450 pakketbezorgers van onafhankelijke koeriersbedrijven werk.

Voor de elektrische bussen komen oplaadpunten bij het bezorgcentrum. Op termijn wil Amazon dat elk bezorgcentrum oplaadpunten en elektrische bussen heeft, om aan de eigen klimaatdoelen te voldoen.

Amazon
Lees ook
Amazon werkt aan gadget om slaap te meten met radar

Nederlandse webshop

Amazon startte vorig jaar met een Nederlandse versie van de webwinkel. In januari van dit jaar kondigde het bedrijf aan een bezorgcentrum te willen gaan openen.

Het bedrijf verwacht in de 8500 vierkante meter grote hal duizenden pakketjes per dag te verwerken. Daarvoor worden meer dan 100 mensen aangenomen, zowel fulltime als parttime. Dat aantal wordt de komende tijd verder uitgebreid.