Ga naar de inhoud
Right to Repair

Biden wil dat Big Tech beperkingen op reparatie laat varen

De Amerikaanse president Biden met een computerchip. Beeld © AFP

De Amerikaanse president Joe Biden wil dat Apple en andere grote techbedrijven hun restricties op reparaties door derden laten varen.

Biden tekende vandaag een presidentieel decreet waarin hij het nationale communicatieagentschap Federal Communications Commission (FCC) en marktwaakhond Federal Trade Commission (FTC) opdraagt om een brede waaier aan nieuwe regels in te voeren rond Big Tech.

Zo wil hij dat netneutraliteit opnieuw wordt ingevoerd, een beleidsregel die inhoudt dat providers dezelfde internetsnelheid moeten bieden voor alle sites en apps die gebruik maken van het internet. Ook wil hij dat er kritisch naar grote overnames van techbedrijven in het verleden gekeken wordt.

Beperkingen op reparaties

In het decreet staan een aantal andere richtlijnen rond mededinging, waarvan de regel over reparaties het meest opvallend is. "Tech en andere bedrijven leggen beperkingen op aan eigen reparaties en reparaties door derden, waardoor reparaties duurder worden en langer duren. Ze beperken onder andere de distributie van onderdelen en gereedschap."

Biden "wil de FTC aanmoedigen om regels op te stellen tegen het opleggen van beperkingen op het gebruik van onafhankelijke reparateurs en zelf-reparatie van je eigen apparaten." 

Wozniak:
Apple-oprichter
Wozniak: 'Waarom mogen mensen geen Apple-apparaten repareren?'

FTC wijst naar Apple

Volgens 9to5Mac is deze beleidsregel een direct gevolg van eigen onderzoek van de FTC. De FTC schreef namelijk in een eerder rapport over de concurrentiebeperkende gevolgen van de restricties die specifiek Apple oplegt aan reparaties.

Met het decreet kan Biden alleen aan de FTC en FCC duidelijk maken hoe hij vindt dat zij hun taak moeten uitvoeren. Het is aan de agentschappen zelf om invulling te geven aan dit advies.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl