Speciale uitzondering

Facebook was regel over verwijderbeleid 3 jaar kwijt

09 juli 2021 12:32
Beeld © Getty

Facebook was een speciale uitzondering op zijn eigen beleidsregels per ongeluk drie jaar lang kwijt, door de verhuizing naar een nieuw beoordelingssysteem voor zijn moderatoren. Kritiek op de de eenzame opsluiting van de Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan werd daarom onterecht verwijderd.

De regel is weer opgedoken door onderzoek van de onafhankelijke toezichtsraad van Facebook, het Oversight Board. Die raad beoordeelt of beslissingen van Facebook terecht zijn of niet. In dit geval gaat het om de beslissing over een bericht op Instagram in januari van dit jaar, waarin kritiek werd geuit op de eenzame opsluiting van de Koerdische PKK-leider Abdullah Öcalan.

Facebook en ook dochterbedrijf Instagram beschouwen Öcalan en de PKK als "gevaarlijke entiteiten" die gebruikers niet mogen steunen via de platforms van Facebook. Het kritische bericht werd daarom verwijderd, waarna de plaatser een klacht indiende bij de toezichtsraad.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook past beleid aan na meme over Armeense genocide

Uitzondering ingesteld vanwege Öcalan

Toen Facebook zich voorbereidde om de beslissing te verdedigen, stuitte het op een verloren geraakte regel. In 2017 was er een uitzondering gemaakt op het uitspreken van zorg over de omstandigheden van opgesloten "gevaarlijke entiteiten". Sterker nog: die uitzondering is in het leven geroepen omdat er ook toen al kritiek was op de omstandigheden van Öcalan.

De regel ging in 2018 verloren bij een verhuizing van het beoordelingssysteem voor de moderatoren van Facebook en Instagram. "Als de raad deze zaak niet gekozen had voor beoordeling, was de richtlijn onbekend gebleven bij moderatoren en zou een groot deel van uitingen van publieke belang verwijderd zijn", aldus het Oversight Board.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trump klaagt bazen Facebook, Google en Twitter aan om 'censuur'

Bericht al teruggeplaatst

Facebook heeft nog niet op het oordeel van de toezichtsraad gereageerd. Het bedrijf heeft daar dertig dagen voor. Het betreffende bericht werd in april al hersteld op Instagram.

Facebook zegt tegen de raad dat het "technisch niet haalbaar" is om na te gaan welke berichten er allemaal verwijderd zijn door ontbreken van de teruggevonden uitzondering.

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Facebook betaalt 52 miljoen aan moderators met psychische klachten

Verwijderbeleid

In januari stelde de toezichtsraad na een onderzoek ook al dat meerdere verwijderde berichten op het platform onterecht waren geschrapt. Dat ging toen onder meer om de beoordeling over berichten verwijderd moesten worden omdat ze haat zouden prediken of om vermeend schadelijke informatie rond het coronavirus. Ook was een boodschap over het lot van de Oeigoerse minderheid in China volgens de raad onterecht verwijderd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Commentaar: Instagram gooit zijn unieke waarde uit het raam

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van