Ga naar de inhoud
'Te weinig concurrentie'

ACM: providers mogelijk toch dwingen netwerk open te stellen

Foto ter illustratie. Beeld © iStock

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat kijken of en hoe providers toch gedwongen kunnen worden concurrenten toegang te geven tot hun vaste netwerk. Dat was eerder al zo, maar de rechter hield dat vorig jaar tegen.

De ACM vindt dat recente wijzigingen van de voorwaarden door KPN voor toegang tot zijn netwerken het moeilijker kunnen maken om te concurreren.

De toegang tot het netwerk van KPN was gereguleerd en in 2018 besloot de ACM dat ook VodafoneZiggo zijn netwerk verplicht moest openstellen voor concurrenten die diensten voor internet, tv en telefonie willen aanbieden.

Begin vorig jaar zette het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) een streep door dat besluit. Volgens het CBb had de ACM onvoldoende bewezen dat de twee telecombedrijven te veel marktmacht hebben.

Internet
Lees ook
Internet in Nederland steeds duurder vergeleken met andere EU-landen

Te weinig concurrentie

Na die uitspraak trok VodafoneZiggo zijn aanbod om andere partijen toegang te geven in. KPN veranderde enkele voorwaarden en prijzen. Daardoor is de concurrentie nu toch weer in het geding, meent de ACM.

De toezichthouder komt later dit jaar met een ontwerpbesluit. Daarna krijgen de providers nog kans daarop te reageren.

'Internet is duur in Nederland'

Deze week bleek uit een onderzoek van de Consumentenbond dat internet in Nederland relatief duur is vergeleken met andere EU-landen. "KPN en Ziggo beheersen zo’n beetje de markt. Echte concurrentie is er veel te weinig. En dat is slecht voor consumenten", zei Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond.

ACM
Lees ook
ACM komt deze zomer met definitieve regels voor vrije modemkeuze
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl