Ga naar de inhoud
CoronaCheck-app

'22 procent vaccinaties nog niet in centrale databank'

De Coronacheck-app

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) weet nog steeds niet precies wat er misgaat bij het vastleggen van de gezette coronavaccinaties in het centrale register. Daardoor kunnen deze mensen niet meteen een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app krijgen. Ze moeten handmatig worden toegevoegd.

Op dit moment staat volgens het RIVM zo'n 22 procent van de gezette prikken door huisartsen of in zorginstellingen nog niet in het register. Het RIVM is al weken bezig, samen met huisartsen en zorginstellingen, om het register op orde te krijgen.

Wanneer het probleem helemaal moet zijn verholpen, kan de woordvoerster van het RIVM niet zeggen, maar het gaat "gestaag vooruit". "Als er meer informatie is, dan melden we het." Het bijhouden van de vaccinaties in het centrale register is onder meer belangrijk voor de evaluatie van het vaccinatieprogramma.

CoronaCheck-app

Het missen van de registratie in het landelijke register heeft gevolgen voor het gebruik van de CoronaCheck-app. Mensen van wie de prik in het centrale register staat, krijgen automatisch een groen vinkje in de app. Daarmee kunnen zij naar binnenlandse evenementen of op reis naar andere EU-landen met het Digitaal Corona Certificaat (DCC).

Wie niet met haar of zijn prik in het register staat, maar toch een groen vinkje in de CoronaCheck-app wil op basis van de vaccinatie, kan via een speciale route ook bij de zorgverlener terecht die de prik zette. Die regelt dan alsnog handmatig een vaccinatiebewijs.

Foute
Lees ook
Foute registratie in CoronaCheck-app? 'Wordt nog aan gewerkt'

Huisartsen

Ook zijn zorgverleners er in speciale belrondes op gewezen dat ze de prikken door moeten voeren in het landelijke register. Volgens een woordvoerster van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) gaat het invoeren van de vaccinaties aan de kant van de huisartsen op dit moment "gewoon goed'. "Registreren is voor huisartsen iets heel gewoons. We hebben geen reden om aan te nemen dat er moedwillig wordt vertraagd."

Huisartsen vinken de juiste vakjes aan, maar daarna lijkt er iets nog niet goed te gaan. De LHV werkt samen met het RIVM aan een oplossing.

Meer problemen CoronaCheck-app

Er zijn nog twee andere groepen mensen die problemen kunnen ondervinden met hun vaccinatieregistratie, waardoor ze geen groen vinkje in de CoronaCheck-app krijgen. Dat geldt voor een deel van de mensen die een coronabesmetting hebben doorgemaakt en één keer zijn gevaccineerd.

De andere groep gaat om mensen van wie de eerste en de tweede coronaprik op dezelfde datum staan geregistreerd. Daardoor lijkt het voor de app alsof zij maar één prik hebben gehad. In beide gevallen zijn de gegevens verkeerd geregistreerd en moeten ze handmatig worden aangepast. 

De appmakers werken hiervoor samen met de GGD en het RIVM nog aan een oplossing, zegt het ministerie van Volksgezondheid (VWS). Het is nog niet duidelijk wanneer de oplossingen voor de twee registratieproblemen zijn te verwachten.

Herstelbewijs
Lees ook:
Herstelbewijs beschikbaar in CoronaCheck-app: 'Probleem opgelost'

QR-codes voor events en reizen

Met de CoronaCheck-app kunnen mensen QR-codes aanmaken waarmee ze naar een evenement of op reis kunnen. Mensen die al corona hebben gehad kunnen ook een herstelbewijs inladen in de app. Dat gaat op basis van een positieve coronatest bij de GGD, die minstens elf dagen oud moet zijn en niet ouder dan 180 dagen mag zijn. 

Sinds 1 juli is het mogelijk om de app te gebruiken om met het Digitaal Corona Certificaat (DCC) te reizen naar andere EU-landen. 

Er zijn al meer dan 5,5 miljoen vaccinatiebewijzen in de CoronaCheck-app aangemaakt. 

Hoe
Lees ook:
Hoe krijg ik een vaccinatiebewijs en 6 andere vragen over de app CoronaCheck
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl