JEDI

Amerikaanse overheid trekt omstreden contract met Microsoft in

06 juli 2021 20:50 Aangepast: 07 juli 2021 09:22
In het Pentagon zetelt het Amerikaanse ministerie van Defensie. Beeld © Getty

Een omstreden contract tussen Microsoft en het Amerikaanse ministerie van Defensie is vandaag abrupt ingetrokken door de Amerikaanse regering.

Dat schrijft de Amerikaanse zender CNBC. Het zogenoemde Joint Enterprise Defense Infrastructure (JEDI)-project was de afgelopen jaren meermaals in het nieuws vanwege de verhitte aanbestedingsprocedure.

Microsoft, IBM, Oracle en Amazon streden om het recht de verouderde computersystemen van het Pentagon te upgraden en de miljarden dollars die daarmee gepaard gaan. Uiteindelijk ging het contract naar Microsoft.

Zowel Oracle als later Amazon stapten naar de rechter over de aanbestedingsprocedure. Amazon beklaagde zich over de inmenging van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die het op toenmalig Amazon-chef Jeff Bezos gemunt zou hebben. Door die laatste zaak lag de daadwerkelijke ontwikkeling van JEDI al sinds 2019 stil.

Miniatuurvoorbeeld
Profiel

Wie is Andy Jassy, de nieuwe baas van het machtige Amazon?

'Deal niet meer toereikend'

Volgens het Pentagon blijkt de deal die destijds gesloten is niet toereikend voor de daadwerkelijke behoeften van Defensie. Bovendien is cloudtechnologie sinds de start van de aanbesteding sterk verbeterd, aldus het ministerie.

Daarom wordt er nu een nieuwe opdracht opgesteld, waarvoor weer een nieuwe aanbestedingsprocedure wordt gestart. Voor dit  Joint Warfighter Cloud Capability-contract kijkt het Pentagon vooralsnog alleen naar Microsoft en Amazon.

"Wij begrijpen waarom het Ministerie van Defensie het JEDI-contract heeft ingetrokken", schrijft Microsoft. Maar, schrijft het bedrijf ook, "Wanneer een bedrijf kritieke technologische upgrades voor de mensen die ons land beschermen jaren kan vertragen, is het duidelijk dat het proces om protest aan te tekenen tegen aanbestedingen hervormd moet worden."

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van