Handel in vals geld

Politie Rotterdam haalt sites op dark web offline

06 juli 2021 17:20 Aangepast: 06 juli 2021 18:13
Beeld © Getty

Het Cybercrimeteam van de politie in Rotterdam heeft in de afgelopen week tientallen websites op het zogeheten dark web uit de lucht gehaald.

Op de sites die verwijderd zijn konden bezoekers anoniem vals geld kopen.

Verkopers, kopers en beheerders van illegale marktplaatsen wanen zich volgens de politie op het dark web zich onzichtbaar voor politie en justitie. Maar dat is dus niet zo, want het Cybercrimeteam kwam op het spoor van de websites na een onderzoek samen met de Landelijke Eenheid van de politie en het Openbaar Ministerie.

"Door het overnemen van deze sites en strafrechtelijk onderzoek te doen wordt duidelijk dat het dark web helemaal niet zo anoniem is als de criminelen mogelijk denken", stelt de politie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Grootste marktplaats op dark web' opgerold door Duitse politie

Op het dark web, een niet direct vindbaar deel van internet, zijn websites net als zijn bezoekers veelal anoniem. De opsporingsdiensten weten lang niet altijd op welke webserver een website wordt gehost – in tegenstelling tot het normale internet, waar ze makkelijker de stekker uit een website kunnen laten trekken.

Bezoekers van de websites die uit de lucht gehaald zijn zien daar nu een boodschap dat de domeinnaam in beslag is genomen door de politie. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Politie rolt illegaal handelsplatform op dark web op

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van