Ga naar de inhoud
Elektrische auto's

Musk: 'Volledig zelfrijdende auto's toch moeilijker dan verwacht'

De update om Tesla's volledig zelfrijdend te maken komt er na jaren uitstel nu echt aan. Dat zegt Tesla-topman Elon Musk, die toegeeft dat hij zich op de functionaliteit heeft verkeken.

"Een volledig zelfrijdende auto is een zeer lastig probleem, je moet ervoor veel zaken in de echte wereld met kunstmatige intelligentie oplossen", erkent Musk in reactie op een Tesla-rijder. "Had niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn, maar die moeilijkheid is achteraf gezien logisch."

De Tesla-topman belooft dat de testversie van de langverwachte update voor autonoom rijden 'binnenkort' verschijnt. "Ik zweer het!", zegt Musk. Het gaat om de bètaversie van update FSD 9. FSD staat voor Full Self Driving: volledig zelfrijdend.

Tesla
Lees ook:
Tesla bekijkt bestuurder voortaan met camera bij gebruik Autopilot

Update al jaren uitgesteld

Versie 9 van de volledig zelfrijdende-software laat al jaren op zich wachten, en is meermaals uitgesteld. In 2018 beloofde Musk dat de update in augustus van dat jaar zou verschijnen. In 2019 zei Musk: "over een jaar hebben we meer dan een miljoen auto's met volledige zelfrijdende software".

Ondanks die beloftes is het Tesla nog niet gelukt om de moeilijke laatste stap van deels naar volledig zelfrijdend te zetten. Auto's van Tesla kunnen bij bekende en overzichtelijke omstandigheden zoals op de snelweg inmiddels vrijwel zelf rijden, maar vereisen daarbij wel constante oplettendheid van de bestuurder. Ondanks die eis raken Tesla's tijdens gebruik van de zelfrijdende functies regelmatig verzeild in ongelukken, soms met dodelijk gevolg.

'Volledig
Lees ook:
'Volledig zelfrijdende Tesla nog niet dit jaar de weg op'

Software is nog niet klaar, maakt ongelukken

De huidige versie van Tesla's zelfrijdende software is bovendien nog verre van feilloos. Een video uit China toonde onlangs een Tesla Model 3 die een haarspeldbocht nadert, op het laatste moment de bocht niet herkent en in de berm tegen een boom eindigt.

Juist zulke ongewone situaties moeten altijd door de software herkend worden. Pas als een autonome auto op alle wegen tijdens alle omstandigheden zelfstandig kan rijden, is er sprake van volledig zelfrijdend, ook wel autonoom rijden niveau 5.

Eerder dit jaar plaatste de Californische verkeersdienst de auto's van Tesla nog op niveau 2 van autonoom rijden, drie stappen verwijderd van zelfstandig rijden. Dat zei de dienst na contact met CJ Moore, hoofd softwareontwikkeling voor zelfrijdende auto's bij Tesla.

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl