Ransomware

'Cyberaanval trof tot 1500 bedrijven wereldwijd'

06 juli 2021 09:10 Aangepast: 06 juli 2021 10:37
Beeld © iStock

De massale cyberaanval van afgelopen weekend heeft wereldwijd tussen de 800 en 1500 bedrijven getroffen. Dat zegt Fred Voccola, de topman van Kaseya.

Via een programma van die Amerikaanse softwareleverancier werd gijzelsoftware verspreid, waarmee systemen en bestanden werden versleuteld. De vermoedelijke daders hebben een losgeldbedrag geëist van 70 miljoen dollar in bitcoins, maar zouden bereid zijn om te onderhandelen.

Voccola wilde tegen Reuters niet zeggen of hij in gesprek gaat met de cybercriminelen. "Ik kan daarop geen 'ja', 'nee', of 'misschien' antwoorden."

Betalen losgeld 

Het betalen van losgeld is omstreden omdat aanvallen met gijzelsoftware steeds schadelijker worden en mogelijk ook winstgevender voor criminelen. De Amerikaanse federale recherche FBI riep bedrijven die zijn getroffen door ransomware onlangs nog op nooit te betalen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Grote Russische cyberaanval treft ook Nederlandse bedrijven

Nederlandse bedrijven

De aanval met gijzelsoftware die vrijdag begon, heeft ook Nederlandse bedrijven getroffen. Het soort getroffen bedrijven varieert van de zakelijke dienstverlening tot de logistiek, maar ook winkels, zeggen cyberbeveiligers ESET en Northwave.  

In Zweden moest supermarktketen Coop zaterdag bijna al zijn achthonderd winkels in het land tijdelijk sluiten, omdat de hack de kassa's lam had gelegd.

VSA-software

De gijzelsoftware werd verspreid via zogeheten VSA-software van Kaseya. VSA wordt veel gebruikt door IT-dienstverleners, die dit programma gebruiken om systemen van hun klanten op afstand te onderhouden en te beheren. Hierdoor hadden de hackers een gigantisch bereik.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Gijzelsoftware grijpt om zich heen: dit kunnen bedrijven doen

Schade

Volgens experts wordt pas in de loop van dinsdag duidelijk hoe groot de schade is, omdat veel Amerikanen dan weer aan het werk gaan vanwege de viering van Onafhankelijkheidsdag afgelopen weekend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Wie zit er achter REvil, de beruchte hackersorganisatie? 'Russische origine'

Bright blok

 

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg op Instagram en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van