Tech

'Google en Facebook dreigen met vertrek uit Hongkong'

05 juli 2021 15:12 Aangepast: 05 juli 2021 17:17

Grote Amerikaanse techbedrijven als Twitter, Facebook en Google dreigen hun diensten in Hongkong te stoppen als de autoriteiten de geplande wijziging van wetten over gegevensbescherming doorvoeren.

Met de nieuwe regels zouden de techbedrijven aansprakelijk kunnen worden voor het kwaadwillig delen van informatie door individuen, schrijft The Wall Street Journal op basis van een brief die door bedrijven verenigd in de Asia Internet Coalition is verstuurd.

De bedrijven vrezen dat met de nieuwe regels om het zogeheten doxing aan te pakken, personeel blootgesteld kan worden aan het risico van strafrechtelijk onderzoek of vervolging in verband met wat gebruikers online plaatsen.

Doxing is het publiceren van persoonsgegevens van een individu of organisatie met als doel dat anderen deze mensen kunnen gaan lastigvallen.

Doxing

Autoriteiten in Hongkong hebben in mei wijzigingen voorgesteld in de regels om doxing tegen te gaan. Het publiceren van persoonsgegevens kwam veelvuldig voor tijdens de protesten in de stad in 2019. De nieuwe regels voorzien in straffen tot 1 miljoen Hongkongse dollar, omgerekend ruim 108.000 euro, en tot vijf jaar gevangenisstraf.

De vage formulering van de voorgestelde wijzigingen zou in de praktijk kunnen betekenen dat de bedrijven en hun personeel ter plaatse strafrechtelijk kunnen worden onderzocht en vervolgd wegens doxing door hun gebruikers, aldus de techbedrijven, die overigens ook tegen doxing zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Eén jaar veiligheidswet: inwoners Hongkong 'omgeven door angst'

Geen diensten meer aanbieden

De enige manier om deze sancties voor techbedrijven te vermijden is af te zien van investeringen en het aanbieden van diensten in Hongkong, aldus de briefschrijvers.

Doordat Peking steeds meer controle uitoefent op Hongkong en politieke dissidenten aanpakt zijn er spanningen ontstaan tussen enkele van de machtigste bedrijven van de VS en de autoriteiten van de stadstaat. Nadat China de omstreden veiligheidswet had opgelegd waren Amerikaanse bedrijven al minder geneigd verzoeken van autoriteiten in Hongkong te honoreren.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Tesla moet bijna 300.000 auto's updaten in China door softwareprobleem

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van