Ziggo stapte naar rechter

ACM komt deze zomer met definitieve regels voor vrije modemkeuze

05 juli 2021 16:45

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwacht deze zomer de definitieve versie van de beleidsregels over vrije modemkeuze te publiceren. Consumenten mogen volgens die regel hun eigen modem uitkiezen.

Een specifieke datum noemt de ACM niet in zijn Jaarverslag Netneutraliteit. De definitieve beleidsregel volgt grofweg een jaar na publicatie van de conceptbeleidsregel, die stelde dat consumenten zelf hun modem mogen kiezen.

Op basis van die conceptbeleidsregel werd eerder al bepaald dat Ziggo zijn klanten een vrije modemkeuze moet geven. Dat zei de Geschillencommissie Telecommunicatiediensten. VodafoneZiggo is het niet eens met die conclusie en stapte in mei naar de rechter. Eigenlijk had het bedrijf de vrije modemkeuze al sinds eind mei moeten toestaan.

Ziggo is tegen

Volgens Ziggo is het van "essentieel" belang dat gebruikers modems gebruiken die door Ziggo zijn gekozen. Consumenten krijgen zo'n modem in bruikleen zolang zij abonnee bij Ziggo zijn.

Andere providers hebben overigens geen bezwaar gemaakt tegen de regels, en vooral glasvezelproviders laten hun abonnees al langer hun eigen modem kiezen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziggo stapt naar de rechter; klanten mogen geen modem kiezen

Vanaf waar is de klant eigenaar?

De ACM zou de beleidsregel eigenlijk al in 2018 publiceren. Dat werd twee keer uitgesteld, tot begin vorig jaar. De regel is gebaseerd op richtlijnen van BEREC, een Europees samenwerkingsverband tussen toezichthouders zoals de ACM.

Twistpunt is vooral waar de verbinding tussen klant en provider begint. Volgens BEREC en dus ook het ACM heeft de klant vanaf het 'vaste netwerkaansluitpunt' zeggenschap over zijn verbinding, Ziggo ziet het liever vanaf de ethernetpoort op het modem.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

VodafoneZiggo verzet zich tegen keuze van eigen modem

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van