Elektrisch vervoer

Truckbouwers zetten Europees netwerk voor laadpunten op

05 juli 2021 12:33
Een van de nieuwe elektrische Volvo-trucks

Vrachtwagenbouwers Volvo, Daimler Truck en Traton (met de truckmerken MAN en Scania) gaan een Europees netwerk van laadpunten voor elektrische vrachtwagens en bussen opzetten.

De bedrijven richten hiervoor een samenwerkingsverband op. Het is de bedoeling dat in 2022 met de werkzaamheden wordt begonnen voor de aanleg van minstens 1700 oplaadpunten met sterke laadcapaciteit voor zware langeafstandstrucks en tourbussen die dan in 2027 gereed moeten zijn.

De laadpunten op groene energie komen te staan in de buurt van snelwegen en logistieke knooppunten. Later zouden daar nog meer laadpunten bij moeten komen door de komst van extra partners en met behulp van overheidsfinanciering.

In 2050 zou het vrachtwagenvervoer in Europa klimaatneutraal moeten zijn.

Miniatuurvoorbeeld
Kijk ook

Getest: de eerste elektrische Volvo

Hoofdkantoor in Amsterdam

De vrachtwagenbouwers trekken samen 500 miljoen euro uit voor de plannen. Het samenwerkingsverband zal zijn hoofdkantoor krijgen in Amsterdam.

De ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst staat voor eind dit jaar gepland. De truckbedrijven benadrukken dat ze op alle andere terreinen elkaars concurrenten blijven.

Volvo-topman Martin Lundstedt zegt dat hiermee het noodzakelijke fundament wordt gelegd voor de overgang naar elektrisch rijden door de transportsector. De laadpunten zullen beschikbaar zijn voor alle truckmerken.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van