Extremisme

Facebook wil weten of je vrienden radicaliseren

02 juli 2021 21:11 Aangepast: 02 juli 2021 22:16

Facebook test een pop-up waarin het gebruikers vraagt of ze merken dat een vriend radicaliseert. Ook krijgen sommige gebruikers in de Verenigde Staten een melding te zien als ze extremistische content hebben bekeken

Tegen CNN bevestigt Facebook dat de pop-ups onderdeel zijn van het Redirect Initiative, een project om extremisme te bestrijden. Het bedrijf "zoekt manieren om middelen en hulp te bieden aan mensen die in contact zijn geweest met extremistische beelden of iemand kennen die radicaliseert", aldus de woordvoerder. 

Het sociale mediaplatform test een aantal mogelijkheden in de Verenigde Staten. Zo is er een pop-up die gebruikers vraagt of ze zich zorgen maken om radicaliserende vrienden. Deze pop-up verwijst gebruikers vervolgens naar een pagina met verdere informatie, waaronder links naar organisaties gericht op deradicalisatie.

Een andere pop-up wijst erop dat "extremistische groepen misbruik proberen te maken van je boosheid en teleurstelling". Ook deze pop-up verwijst naar een hulppagina.

Miniatuurvoorbeeld
Nieuws

Rechtbank: complotdenkers mogen theorie over kindermoorden niet meer delen

Actie tegen extremisme

Facebook ontving lang kritiek omdat het platform te weinig deed om de wildgroei van extremistische content tegen te gaan. De algoritmes van Facebook leggen de nadruk op content waar emotioneel op gereageerd wordt, wat het verspreiden van misleidende en radicaliserende boodschappen bespoedigt.

Het bedrijf probeert de kritiek sinds enkele jaren te bestrijden door harder op te treden tegen extremistische accounts en complottheorieën, zoals Qanon. Ook het Redirect Initiative hoort bij deze nieuwe aanpak.

Like Bright op Facebook voor meer tech-nieuws.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van