Ga naar de inhoud
CoronaCheck-app

Transavia en TUI scannen digitaal coronabewijs nog niet

Reizigers wachten in een vertrekhal op luchthaven Schiphol (archieffoto). Beeld © ANP

Het digitale Europese reiscertificaat (DCC) kon vandaag nog niet door de Nederlandse luchtvaartmaatschappijen TUI en Transavia worden gecontroleerd.

De app die de overheid aan hen moest leveren om de QR-code te scannen was voor TUI en Transavia nog niet te downloaden. KLM heeft de app donderdagochtend van het ministerie van Infrastructuur ontvangen en meldt "positieve eerste resultaten".

Met het Digitaal Corona Certificaat is met een QR-code in de CoronaCheck-app aan te tonen dat je volledig gevaccineerd bent, of negatief bent getest of bent hersteld van een coronabesmetting. Zo kunnen reizigers weer door de hele Europese Unie reizen.

Nederland is vandaag aangesloten op dit systeem. Reizigers kunnen bij het inchecken als alternatief een papieren vaccinatie-, test- of herstelbewijs laten zien.

Herstelbewijs
Lees ook
Herstelbewijs beschikbaar in CoronaCheck-app: 'Probleem opgelost'

Gratis reistesten

Volgens Schiphol, Eindhoven Airport en Transavia leidde het niet werken van het ‘coronapaspoort’ nog niet tot grote problemen. "Alles is donderdag goed en zonder bijzonderheden verlopen", zegt een woordvoerder van Transavia.

Een ander probleem in de reisbranche is de moeizame opstart van de gratis reistesten door de overheid. De website TestenVoorJeReis.nl om een afspraak te maken kwam woensdagavond met vertraging online en met alleen nog opties bij één van de commerciële testlocaties. Meer testaanbieders worden de komende dagen toegevoegd.

Mensen die afgelopen halfjaar al corona hebben gehad en destijds positief zijn getest door de GGD kunnen sinds vandaag een herstelbewijs toevoegen aan de CoronaCheck-app.  

'CoronaCheck?
Luister ook:
'CoronaCheck? Hoop verantwoordelijkheid voor één app'
Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl