Eenmaal bekijken

Nieuwe functie WhatsApp: één keer bekijken, daarna verdwenen

01 juli 2021 11:44 Aangepast: 01 juli 2021 12:03

WhatsApp rolt een nieuwe functie uit waarmee berichten eenmalig zijn te bekijken. Je kunt instellen dat foto's en video's maar één keer bekeken kunnen worden, daarna verdwijnen ze.

Foto's en video's die in de nieuwe modus worden verstuurd kunnen door ontvangers maar één keer worden bekeken, daarna verdwijnen ze uit het chatgesprek. De View Once-functie is sinds woensdag beschikbaar voor alle testgebruikers van WhatsApp op Android, meldt WABetainfo, een site die alle WhatsApp-updates volgt. 

De functie zou volgens de site binnenkort voor gewone gebruikers beschikbaar komen, op een later moment ook op iOS. Instagram heeft voor privéberichten al een soortgelijke functie genaamd 'Eenmaal bekijken'.

De View Once-functie is te gebruiken door bij het toevoegen van een foto of video te tikken op het icoontje voor een '1' in het vak voor het onderschrift. De functie werkt ook binnen groepen, waarna de verzenders kunnen zien welke mensen in de groep hun bericht hebben geopend. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'WhatsApp binnenkort nog niet op meerdere smartphones te gebruiken'

Ook na 24 uur laten verdwijnen

WhatsApp heeft al langer de optie om berichten na zeven dagen automatisch te laten verwijderen. Dat heet 'berichten met vervaldatum'. De functie moet chats 'lichter en meer privé' doen voelen, zei WhatsApp bij de introductie.

De app test sinds kort ook de mogelijkheid om berichten automatisch al na 24 uur te laten wissen. De functie verdwijnende berichten is te vinden door op de titel van een chat te drukken. In één-op-één-gesprekken kunnen beide deelnemers de optie aan- en uitzetten, bij groepsgesprekken kan alleen de beheerder dat.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

WhatsApp test berichten die na 24 uur al verdwijnen

Ontvanger kan screenshot maken

De ontvanger kan een foto of video die automatisch na openen verdwijnt nog altijd zelf opslaan door screenshots of schermopnames te maken. WhatsApp heeft geen automatisch detectie van screenshots of opnames en geeft de gebruiker daarvan geen melding.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van