Ga naar de inhoud
Vijftien merken onbereikbaar

Cyberaanval op Mandemakers Groep: voorlopig geen meubels bezorgd

Beeld © Fotobureau Dijkstra

Meubel- en keukenconcern De Mandemakers Groep is getroffen door een cyberaanval, zo laat het bedrijf weten. Onder het concern vallen merken als Keuken Kampioen, Keuken Concurrent, Brugmans, Woonexpress, Piet Klerx, Sanidirect, en Mandemakers Keukens. Het lijkt erop dat het bedrijf slachtoffer is geworden van ransomware.

Hackers
Update:
Hackers eisen losgeld van Mandemakers Groep: bedrijf platgelegd met ransomware

De winkels zijn telefonisch onbereikbaar, de hackers hebben een groot deel van de operationele systemen geblokkeerd. Vanaf morgen worden er geen meubels meer geleverd aan klanten.

De Mandemakers Groep is een groot concern in Nederland met tweehonderd filialen en duizenden werknemers. Zij bevestigen dat zij slachtoffer zijn geworden van cybercriminelen, die toegang wisten te krijgen tot het netwerk. Hierdoor ligt het hele computersysteem en de telefooncentrale plat.

Ransomware

Bij een ransomwareaanval gijzelen cybercriminelen computersystemen van bedrijven, door ze via malware op slot te zetten. Pas als er losgeld is betaald, vaak via cryptovaluta, worden de systemen op afstand weer ontgrendeld. In deze video leggen we uit hoe je kan voorkomen dat ransomware je computer gijzelt:

Zo voorkom je dat ransomware je computer 'gijzelt'

00:58
Ransomware wil je het liefst voorkomen of anders zo snel mogelijk oplossen.

De bron van de aanval is bekend bij het bedrijf en het werkt nu hard aan een oplossing. Wanneer die oplossing klaar is, durft het bedrijf nog niet te zeggen.

Klanten van het bedrijf die afspraken hadden om keukens en sanitair in te meten, bezorgen, monteren of andere service moesten krijgen, gaan voorlopig door. Het bedrijf sluit vertraging echter niet uit.

NCTV:
Lees ook:
NCTV: ransomware risico voor nationale veiligheid Nederland

De Mandemakers Groep heeft de hulp ingeschakeld van Fox-IT. Of er geld is geëist door de criminelen is nog niet bekend, Mandemakers gaat daar niet op in. Wel wordt er gemeld dat er aangifte is gedaan bij de politie en een melding bij de Autoriteit Persoonsgegevens. 

Het bedrijf geeft verder aan dat de winkels gewoon open zijn. Voor noodgevallen wordt een spoednummer in het leven geroepen.

De NCTV waarschuwde maandag nog voor de toegenomen dreiging van criminelen die ransomware gebruiken. Inmiddels zou dat zelfs een gevaar kunnen vormen voor de nationale veiligheid, als de kritieke infrastructuur zoals bijvoorbeeld de drinkwatervoorziening is getroffen.