Internet

Tweede Kamer wil meer maatregelen tegen pedofielen op internet

29 juni 2021 17:02 Aangepast: 29 juni 2021 17:03
Beeld ter illustratie Beeld © Getty

De Tweede Kamer wil dat er veel meer gebeurt om pedofielen op te sporen en aan te pakken die via het internet uit zijn op seks met minderjarigen.

Zo moet het demissionaire kabinet het dit najaar mogelijk maken om pedofielen te onderscheppen met lokprofielen en zogeheten webcrawlers, waarmee delen van internet automatisch kunnen worden gescreend. Een motie van de ChristenUnie en de PvdA die daartoe oproept, is dinsdag aangenomen.

Ook moet het kabinet regelen dat online-platforms die zich al dan niet bewust inlaten met kindermisbruik harder worden aangepakt. Een motie van de VVD hiertoe kreeg eveneens ruime steun. 

Leeftijden controleren

VVD-kamerlid Dennis Wiersma wees erop dat er steeds meer seksuele uitbuiting van minderjarigen ontstaat of plaatsvindt via sommige onlineseksplatforms. Platforms zijn al verplicht deze content te verwijderen, maar volgens Wiersma is dat niet voldoende. Hij wil dat leeftijden worden gecheckt en dat platforms (kinder-)misbruik verplicht moeten gaan melden bij de politie.

Ook moeten meer maatregelen worden getroffen om advertenties over seks met kinderen tegen te gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Boete voor webhost die kinderporno niet snel van server haalt

Weinig veroordelingen

De indieners van de moties wijzen erop dat het slecht is gesteld met de vervolging van pedofielen op internet: jaarlijks zijn er naar schatting 1300 minderjarige Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting. Maar er worden gemiddeld nog geen tien klanten per jaar veroordeeld.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

YouTube schakelt alle reacties uit onder video's met kinderen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van