Lange wachtrijen

IT-problemen Testen voor Toegang 'gevolg van hackpoging'

25 juni 2021 15:29 Aangepast: 25 juni 2021 20:01
Mensen in Groningen staan in de rij voor een toegangstest. Beeld © ANP

De technische problemen in de IT-systemen van Testen voor Toegang die vandaag voor lange wachttijden bij allerlei teststraten zorgden, zijn volgens de organisatie waarschijnlijk veroorzaakt door een hackpoging.

Nadat vanochtend 'onregelmatigheden' werden ontdekt in het IT-systeem van Testen voor Toegang zijn er 'onmiddellijk maatregelen genomen om systemen veilig te stellen', meldt de Stichting Open Nederland. Dat is de organisatie achter Testen voor Toegang, dat namens de overheid coronatoegangstesten op 95 testlocaties in het land verzorgt. "Niets wijst erop dat de aanvallers toegang hebben gekregen tot het systeem of data", stelt de organisatie.

Wachtrijen

Door de vertraging in de systemen ontstonden op meerdere locaties wachtrijen. Stichting Open Nederland zegt samen met externe partijen verder onderzoek naar de hackpoging te doen.

"Veiligheid heeft onze hoogste prioriteit en we hebben dit meteen kunnen adresseren, maar dit gaf wel vertragingen waardoor sommige mensen nu langer op hun testuitslag moeten wachten", zegt Tom Middendorp, bestuursvoorzitter van Stichting Open Nederland. "Wij doen er dan ook alles aan om de achterstand weg te werken zodat iedereen straks van een mooie avond uit kan genieten."

"We hebben dit weekend een grote toename qua afspraken door de nieuwe regels, dus het is vrij druk", zei een woordvoerder eerder. "Als je dan vertraging hebt, dan kunnen de wachttijden bij sommige locaties oplopen."

1,5 meter

Vanaf morgen geldt dat de anderhalve meter niet in acht hoeft te worden genomen in gelegenheden als nachtclubs en discotheken als bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien in de CoronaCheck-app. Naast een bewijs van een negatieve test gelden vaccinatiebewijzen ook en kunnen vanaf 1 juli herstelbewijzen in de app worden geladen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Storing CoronaCheck-app: na besmetting én prik nog geen vinkje

Een aantal testlocaties draaide vandaag op volle bezetting, zegt Testen voor Toegang. "We zien dat de testlocaties in onder andere Groningen, Utrecht en Amsterdam vrij druk zijn qua bezetting. Op die plekken kan de wachttijd sneller oplopen." Volgens lokale media stonden daardoor onder meer in Groningen en Utrecht lange wachtrijen en werden er ook mensen weggestuurd. Dat laatste kon de woordvoerder niet bevestigen.

Vanaf volgend weekend blijven de testlocaties langer open in het weekend. "Daardoor hebben we straks 50 procent meer capaciteit", zegt de woordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Nieuw soort coronatest gebruikt monster van telefoonscherm

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van