Techreuzen onder vuur

Britten onderzoeken Google en Amazon: mogelijk te laks met neprecensies

25 juni 2021 10:53 Aangepast: 25 juni 2021 14:59

De Britse mededingingsautoriteit CMA is een formeel onderzoek begonnen naar neppe recensies op sites van Amazon en Google.

De toezichthouder verdenkt de Amerikaanse techreuzen ervan te laks op te treden tegen nepbeoordelingen. Daarmee schenden de bedrijven mogelijk de rechten van consumenten, zo waarschuwt de toezichthouder.

Het viel de marktwaakhond bij een voorbereidend onderzoek op dat bij Google en Amazon soms reviews van exact dezelfde gebruikers op hetzelfde tijdstip verschijnen voor meerdere producten of diensten, terwijl er geen duidelijk verband tussen die producten is.

De bedrijven hebben mogelijk te weinig gedaan om dit soort recensies op te sporen. Hetzelfde geldt voor onlinereviews met aanwijzingen dat de schrijver ervan is betaald voor een positieve beoordeling.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Europese Commissie start onderzoek naar Google om beperken concurrentie

Amazon

Amazon zou ook te weinig doen tegen bedrijven die scores voor hun producten binnen de webshops manipuleren, bijvoorbeeld door positieve beoordelingen van andere artikelen erbij te plakken. Amazon stelt in een reactie "aanzienlijke middelen" in te zetten tegen nepbeoordelingen in zijn webshops.

"We vrezen dat miljoenen mensen online worden misleid door neprecensies en vervolgens hun geld uitgeven op basis van die aanbevelingen", zegt directeur Andrea Coscelli van de CMA. "En het is ook oneerlijk dat sommige bedrijven 5-sterrenrecensies vervalsen zodat ze goed in beeld komen, terwijl eerlijke bedrijven terrein verliezen."

Volgens Coscelli moeten Google en Amazon 'hun verantwoordelijkheid nemen'. "We staan klaar om actie te ondernemen als we merken dat ze niet genoeg doen." 

Reacties

Amazon stelt in een reactie "aanzienlijke middelen" in te zetten tegen nepbeoordelingen in zijn webshops. Google benadrukt strenge regels te hanteren voor onlinerecensies. "We maken duidelijk dat reviews gebaseerd moeten zijn op echte ervaringen en als we overtredingen zien, ondernemen we actie - van het verwijderen van berichten tot het opschorten van accounts", meldt Google in een schriftelijke reactie.

Beide bedrijven zeggen mee te werken met het onderzoek van de CMA.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Recordverkoop Amazon Prime Day: 250 miljoen producten besteld

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van