Toegang tot de Play Store

Google verlaagt commissie voor apps die meer dan alleen Android ondersteunen

24 juni 2021 14:17 Aangepast: 24 juni 2021 15:06
Beeld © ANP

Google verlaagt de commissie die sommige makers van grote apps moeten afdragen in de Play Store, zolang de ontwikkelaars hun app ook toegankelijk maken voor andere Google-systemen.

De standaardcommissie in de Google Play Store is 30 procent. Dat percentage moeten makers van apps afdragen aan Google over inkomsten van hun app, en digitale aankopen binnen die app. Voor makers van kleine apps werd dat percentage onlangs verlaagd tot 15 procent, in navolging van Apple.

Nu is die verlaging er ook makers van grotere apps, maar wel met duidelijke voorwaarden. Google verlaagt het percentage naar 15 procent, zolang de makers van de apps beloven hun app ook beschikbaar te maken voor andere Google-systemen naast Android voor telefoons en tablets. Het gaat dan onder meer om Android TV, Google TV, Google Cast, Android Auto en WearOS.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ook Google verlaagt commissie voor appmakers

Minimaal aantal gebruikers

De verlaging is er voor makers van apps rond video, audio en boeken. Die apps moeten wel minstens 100.000 keer per maand geïnstalleerd worden. De verlaging van de commissie gebeurt op aanvraag.

Vermoedelijk bestond een dergelijke regeling al langer, maar maakte Google achter gesloten deuren afspraken met grote ontwikkelaars. Eerder werd duidelijk dat Apple zo'n speciale regeling had getroffen voor aankopen in Amazon-apps.

Onder vuur

Google neemt de stap terwijl zowel de Play Store als App Store wereldwijd worden onderzocht. Er wordt gekeken of de appwinkels Google en Apple een oneerlijk voordeel geven op de markt.

Microsoft verlaagde onlangs de commissie in zijn Windows Store al naar 12 procent. Microsoft houdt donderdagavond een presentatie over Windows 11 waar vermoedelijk meer wordt verteld over de Windows Store.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van