Bright Review

Eerste indruk: gamelaptop Razer Blade 14

24 juni 2021 15:52

De eerste gamelaptop van Razer met een AMD-chip. Wel meteen de beste chip die AMD heeft. Bright heeft de nieuwe Razer-laptop getest.

Daar is ie dan: de eerste gamelaptop van Razer met een AMD-chip. En niet zo maar eentje: de Ryzen 9 5900HX. Beter heeft AMD momenteel niet. Het wordt nog mooier, want Razer heeft er ook een GeForce RTX 3080 van Nvidia ingestopt. Kortom een top-CPU én een top-GPU. In een hele compacte 14 inch laptop. Hoe hebben ze dat geflikt?

Die heftige hardware heeft heftige koeling nodig en Razer lost dat op met een dampkamer in plaats van een warmtepijp. In de dampkamer zit een vloeistof die verdampt bij opwarming en weer condenseert bij verkoeling. Dat werkt doorgaans efficiënter om warmte af te voeren dan een warmtepijp. De Blade 14 wordt overigens nog steeds wel warm na uren gebruik maar niet heet.

De 14 inch is een heerlijke maat scherm. 13 inch is voor een gamelaptop in mijn ervaring te klein en 15 inch vind ik zelf net te fors voor een laptop. Het maakt de Blade 14 ook wat handzamer, al is hij met 1,78 kilo geen lichtgewicht. (Je kunt ‘m daardoor wel makkelijk met één hand openen.) Een ultraportable kun je hem niet noemen. De flinke lichtnetadapter helpt ook niet. Voor een draagbare computer gericht op gaming echter is de Blade 14 een fraaie slanke laptop.

Het scherm is 16:9. Daarmee verlies je wat ‘screen estate’ in de hoogte, maar voor games en films is dat wel zo prettig, dan zie je geen zwarte balken op het scherm. De brede rand onder het scherm vond ik niet vervelend. Sommige gamelaptops hebben trouwens geen webcam. De Blade 14 wel. Slechts 720p maar toch. Goed genoeg om van Windows Hello gebruik te kunnen maken, dat is prettig.

De audio van de Blade 14, die is voorzien van THX Spatial Audio, is goed maar niet geweldig. Het toetsenbord en de trackpad vond ik heel fijn. De solide metalen body van de laptop draagt bij aan de premium feel, maar toont wel snel vingervlekken.

De batterij dan. Razer belooft 12 uur accuduur. Dat zijn er in de praktijk eerder 5. Dat is niet zo gek met zulke specs aan boord. De poorten: 1x usb-c (voor extern display en opladen als de laptop uitstaat), 1x usb-a, hdmi 2.1 (dus tot 120 Hz 4K), laptopslot, 3,5 mm headphonejack en een stroomaansluiting. De stroomkabel vind ik het minst fraaie onderdeel van de Blade 14: hij sluit niet mooi aan en is dikker dan de laptop zelf, die is 16,8 mm.

De Blade 14 is verkrijgbaar in drie uitvoeringen. De goedkoopste van 2000 euro heeft een 144 Hz Full HD (1920x1080)-scherm en de GeForce RTX 3060 grafische chip. Voor 400 euro meer krijg je het 165 Hz QHD (2560x1440)-scherm en de GeForce RTX 3070. Voor 3000 euro krijg je de beste GPU, de GeForce RTX 3080.

Ongeacht de uitvoering is de kleur zwart, de CPU de Ryzen 9 5900HX en krijg je altijd 16 GB geheugen met 1 TB opslag. Het geheugen is trouwens niet zelf te vervangen.

De nieuwe Blade 14 is een zelfverzekerde premium gamelaptop. Grootste pluspunt is de maat: niet te groot, niet te klein. Grootste minpunt is de hoge prijs. Je krijgt er echter het beste van het beste voor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Dit zijn de beste nieuwe laptops

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van