Ga naar de inhoud
Foutmelding

Vaccinatiebewijs nu beschikbaar, maar app direct overbelast: 'Sorry, het is te druk'

Beeld © ANP

"Het startpunt van een mooie zomer", noemt coronaminister Hugo de Jonge de nieuwe versie van de CoronaCheck-app. Wie volledig is gevaccineerd, kan met de update een vaccinatiebewijs inladen. Het is momenteel erg druk op de app. Gebruikers krijgen een foutmelding als ze hun bewijs willen ophalen: 'Sorry, het is op dit moment te druk'.

De Jonge roept gebruikers op het rustig aan te doen. "Houd liever de lijnen open voor mensen die er echt wat aan hebben." Daarmee doelt hij op de groep van ruim 5 miljoen Nederlanders die volledig zijn gevaccineerd. Op vertoon van de CoronaCheck-app kunnen zij vanaf aankomende zaterdag achter de poorten van bijvoorbeeld culturele instellingen en sportevenementen de anderhalve meter loslaten.

1 miljoen vaccinatiebewijzen

Niet alleen mensen met een vaccinatiebewijs, ook mensen met een negatief testresultaat in de CoronaCheck-app kunnen vanaf zaterdag de anderhalve meter loslaten bij binnenlandse evenementen. De QR-code in hun app ziet er hetzelfde uit als die van mensen met een vaccinatiebewijs, zodat bij controle niet duidelijk is of je bent gevaccineerd.

Ondanks de drukte verwacht De Jonge dat vandaag 1 miljoen appgebruikers over hun vaccinatiebewijs kunnen beschikken. Op 1 juli verschijnt er - wat De Jonge noemt - een 3.0-versie van de app met daarin het herstelbewijs. Vanaf dan kunnen gebruikers met de app aantonen dat ze in de afgelopen 180 dagen zijn hersteld van corona.

Hoe krijg ik een vaccinatiebewijs? En 6 andere vragen over de app

Het is vanaf vandaag mogelijk om een vaccinatiebewijs aan te vragen om binnen Europa te reizen. Dat kan met de app CoronaCheck, die vanaf juli een grote rol gaat spelen om aan te tonen dat je niet besmet bent met corona. RTL Nieuws beantwoordt de belangrijkste vragen over de app.

Hoe
Lees ook:
Hoe krijg ik een vaccinatiebewijs en 6 andere vragen over de app CoronaCheck

CoronaCheck is een gratis app waarmee je kunt aantonen dat je geen corona hebt of voldoende bent beschermd. De app maakt voor jou een QR-code die dat aantoont en kan worden gescand, bijvoorbeeld voor toegang tot een groot evenement of als je naar een Europees land reist. Zo'n bewijs is nodig voor bezoekers vanaf 13 jaar en ouder.

Er zijn drie manieren om zo'n bewijs met CoronaCheck te krijgen. 

  1. Door twee vaccinaties (of één Janssen-vaccinatie) te hebben
  2. Door een recente negatieve test
  3. Als je corona hebt gehad

Je kunt na 14 dagen na je eerste vaccinatie een geldige QR-code krijgen. Sommige landen stellen als eis dat je minimaal twee prikken nodig hebt. Vanaf 1 juli is het mogelijk om met zo'n QR-code te reizen. 

Bekijk ook: zes vragen over de coronapas beantwoord

04:14
De coronapas moet het mogelijk maken deze zomer weer over de grens op vakantie te gaan.