Wachtte op uitlevering

Softwarepionier John McAfee dood gevonden in zijn Spaanse cel

23 juni 2021 21:29 Aangepast: 23 juni 2021 21:58
John McAfee, vorige week tijdens een hoorzitting voor een Amerikaanse rechtbank. Hij werd verhoord via een videoverbinding. Beeld © EPA

Softwareontwerper John McAfee, bekend geworden door zijn antivirusprogramma's én door zijn kleurrijke bestaan, is dood gevonden in zijn Spaanse gevangeniscel. Daar wachtte hij op uitlevering aan de Verenigde Staten, waar hij werd verdacht van belastingontduiking.

Een paar uur voordat McAfee werd gevonden, had een Spaanse rechtbank bepaald dat hij mocht worden uitgeleverd aan de VS. Spaanse media melden dat de Brits-Amerikaanse softwarepionier zelfmoord zou hebben gepleegd.

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie: bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl 

24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week

Vorige week dinsdag was er nog een hoorzitting van de rechtbank in de VS die McAfees uitlevering behandelde. McAfee werd gehoord via een videoverbinding. Vorig jaar oktober werd hij in Spanje aangehouden op verdenking van belastingontduiking. Sindsdien verbleef hij in een gevangenis in Barcelona.

Justitie in de VS zegt dat McAfee, die in de jaren 80 het bekende antivirusbedrijf McAfee oprichtte, van 2014 tot en met 2018 geen belastingaangifte heeft gedaan. Ook zou hij bezittingen hebben achtergehouden, waaronder vastgoed, een jacht en een auto. In die jaren zou McAfee miljoenen dollars hebben verdiend.

Kleurrijk bestaan

McAfee leidde een kleurrijk bestaan. Over zijn leven zou een film worden gemaakt, King of the Jungle. McAfee schreef in 2018 op Twitter dat hij er persoonlijk voor had gezorgd dat Johnny Depp niet de hoofdrol zou spelen. Depp zou worden vervangen door Michael Keaton.

De productie van de film werd niettemin keer op keer uitgesteld. Wel verscheen in 2016 een documentaire over McAfee, Gringo – The Dangerous Life of John McAfee. De trailer staat op YouTube:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Softwarepionier McAfee vrijgelaten in Guatemala

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van