Sociale media

Facebook schrapt steunbetuiging aan Jürgen Conings van leider Vlaams Belang

22 juni 2021 17:59 Aangepast: 22 juni 2021 18:15

Facebook heeft een steunbetuiging van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken aan het adres van vrienden en familie van Jürgen Conings verwijderd. Dat soort berichten zijn in strijd met de regels, zegt Facebook.

Conings, de zwaarbewapende voortvluchtige militair die zondag in Belgisch-Limburg dood is gevonden, had extreem-rechtse sympathieën en was vorig jaar enkele maanden lid van de radicaal-rechtse partij.

"Content, groepen en pagina's die terroristen prijzen of steunen, zoals Jürgen Conings, zijn niet toegestaan op Facebook of Instagram", zegt een woordvoerder van Facebook tegen persbureau Belga. Het bericht "heeft ons beleid ten aanzien van gevaarlijke individuen en organisaties geschonden."

Pagina's offline gehaald

Facebook, dat naast Instagram ook chatapps Messenger en Whatsapp in portefeuille heeft, verwijderde eerder al lofuitingen aan het adres van Conings. Ook steunpagina's ter ere van de geradicaliseerde militair werden offline gehaald.

De man was vorige maand met wapens en munitie uit een kazernedepot spoorloos verdwenen en bedreigde onder andere virologen, onder wie de bekende Vlaming Marc Van Ranst.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Twitter schorst Willem Engel, eist wissen tweet over Eriksen

'Censuur door techreuzen'

Van Grieken is boos over het ingrijpen van Facebook. "Er moet dringend paal en perk gesteld worden aan de willekeurige censuur door de multimediagiganten", vindt hij. Hij benadrukt dat Van Ranst, die weken in een safehouse heeft moeten doorbrengen vanwege Conings bedreigingen, iets soortgelijks op Twitter zette. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Facebook blokkeert Trump nog minstens tot 2023

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van