SpaceX breidt netwerk uit

Satellietinternet Starlink moet in september wereldwijd werken

22 juni 2021 10:19 Aangepast: 22 juni 2021 19:18
Een Starlink-schotel op een dak. Beeld © Starlink

Ruimtevaartbedrijf SpaceX wil vanaf september wereldwijd internet aanbieden via zijn satellietnetwerk Starlink.

"We zullen continue wereldwijde dekking hebben, dat zou ongeveer in september moeten zijn", zei SpaceX-topvrouw Gwynne Shotwell dinsdag. Het bedrijf vraagt in zoveel mogelijk landen goedkeuring van overheden om telecomdiensten aan te mogen bieden via de satellieten. Op dit moment zijn ongeveer 1100 van de Starlink-satellieten operationeel, maar dat moeten er volgens Shotwell binnenkort 1800 zijn.

SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Tesla-ceo Elon Musk, biedt de Starlink-internetabonnementen momenteel aan in elf landen, waaronder sinds kort in Nederland. SpaceX wil voor Starlink in totaal 12 duizend satellieten inzetten en trekt daar zo'n 10 miljard dollar voor uit. Elon Musk zei in mei dat Starlink meer dan een half miljoen pre-orders had gekregen.

Vliegtuigen

SpaceX onderhandelt overigens nog met meerdere luchtvaartmaatschappijen over het aanbieden van internet voor wifi-diensten aan boord van vliegtuigen

Er klinkt ook veel kritiek op de satellietplannen van Starlink en diens concurrenten. Het grote aantal satellieten zou voor lichtvervuiling kunnen zorgen, en zou astronomie moeilijker kunnen maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

'Satellietinternet Starlink binnenkort ook in vliegtuigen'

Strijd tussen SpaceX en Amazon

De Amerikaanse toezichthouder FCC gaf onlangs goedkeuring aan een plan van SpaceX om Starlink-satellieten in een lagere baan om de aarde dan gepland in te zetten. De zone van de satellieten van SpaceX ligt net onder de zone die is toegewezen aan de vloot van Project Kuiper, het satellietproject van Amazon. 

De strijd over het plan weerspiegelt de wedloop die gaande is tussen bedrijven die met elkaar concurreren om breedbanddiensten aan te bieden vanuit de ruimte. Amazon kreeg in 2020 van de FCC toestemming voor 3236 van zijn Kuiper-satellieten, maar heeft er tot nu toe nog geen enkele gelanceerd. 

Ook allerlei startups werken aan eigen netwerken met kleine satellieten, waaronder OneWeb en Blue Canyon Technologies.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

SpaceX krijgt groen licht: satellieten mogen in lagere baan om aarde

Nederland

Sinds mei is Starlink ook in grote delen van Nederland beschikbaar. Gebruikers betalen zelf voor de benodigde apparatuur, zoals een satellietschotel. Dat kost 499 euro, bovenop de maandelijkse 99 euro servicekosten van Starlink.

De downloadsnelheid van Starlink is momenteel nog relatief laag: 50 tot 150 Mbps. Musk beloofde voor het eind van het jaar hogere snelheden, tot 300 Mpbs, vergelijkbaar met een gemiddeld abonnement via de kabel.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van