Ga naar de inhoud
Bright Review

Getest: 'betaalbaar' overstappen op Wifi 6

Tot een jaar geleden waren wifi 6-routers waarmee je thuis een meshnetwerk kan aanleggen schreeuwend duur. En de meeste zijn dat nog steeds. Dit instapsetje van Netgear moet het betaalbaarder maken. Bright-tester Merijn Doggen probeerde het.

Helaas hebben dit soort wifi-routersets namen die je niet kan onthouden en waar je ook niet aan kan afleiden wat ze kunnen. Deze heet de Netgear Orbi RBK353.

De set kost 349 euro. En ja, dat is heel veel geld voor een beetje wifi dat ook uit de KPN- of Ziggo-router komt, maar geloof me: als je huis groter dan 70 m2 is, dan wil je dit soort bedragen uitgeven voor goede wifi.

Wifi 6

En met wifi 6 (AX) ben je klaar voor de toekomst. Kort gezegd komt het erop neer dat je met wifi 6 meer apparaten kan aansluiten op je wifi-netwerk dan de vorige versies. Dus ben je van plan slimme speakers aan te schaffen? Krijgen je kids binnenkort een eigen computer? Heb je slimme lampen die via wifi werken? Dan is wifi 6 aan te raden. 

Wifi 6 is meestal sneller dan wifi 5, maar zeker niet altijd. Sterker nog: het wifi-setje dat we hier bespreken is zelfs langzamer dan veel multiroom wifi-sets die goedkoper zijn maar alleen wifi 5 ondersteunen. Toch zal die snelheid voor veruit de meeste mensen prima in orde zijn.

Mesh-netwerk

De Orbi RBK353 bestaat uit drie wifi-stations die je verspreid door je huis zet om één groot wifi-mesh-netwerk te vormen. Dat is dus anders dan bij wifi-extenders. Daarmee worden losse netwerkjes in je huis gemaakt waar je smartphone of computer tussen moet switchen als je je verplaatst. 

Het basisstation heeft ook drie ethernetpoorten en de satellieten ieder twee. Handig voor bijvoorbeeld je zigbee-bridge voor smart home-gadgets of je spelcomputer.

Installeren

De installatie is lekker eenvoudig. De bijbehorende app leidt je door het hele installatieproces heen en binnen een half uur (het kan sneller) is je netwerk up-and-running. 

De truc is om de verschillende wifi-stations goed door het huis te verspreiden, waarbij ze nog net in elkaars bereik staan. In mijn woning van 100 m2 ging dat zonder problemen. Ik had boven en beneden en in de tuin uitstekend bereik.

Andere opties

De Netgear Orbi RBK353 is een uitstekende instapset als je wilt overstappen op wifi 6, iets wat ik iedereen zou aanraden als je nu van plan bent om een mesh-netwerk aan te schaffen.

Maar er is veel concurrentie. Netgear heeft bijvoorbeeld ook de Nighthawk MK63-set die tientjes goedkoper is. Je levert daar wat ethernetpoorten voor in. Voor de TP-link Deco X20 geldt hetzelfde, daar is het prijsverschil zelfs 100 euro.

En ik kan geen reden bedenken waarom je dan voor de Orbi zou kiezen op basis van de specificaties. Wil je per se de Netgear Orbi RBK353, houd dan aanbiedingen in de gaten. 

Merijn Doggen is presentator van Bright

Bright blok

Bright is verhuisd naar Bright.nl

Nieuwe artikelen van Bright zijn voortaan te vinden op Bright.nl.

Kijk ook onze video's op YouTube.

En luister onze podcast.

BRIGHT is verhuisd!

Voor alle nieuwe en oude content van Bright,
klik op de link.

Ga naar Bright.nl