Ga naar de inhoud
Clubhouse

Facebook gestart met audiochats: nog meer concurrentie voor Clubhouse

Facebook is maandag begonnen met de uitrol van twee nieuwe functies: Live Audio Rooms, een concurrent voor de praat-app Clubhouse, en een nieuwe functie om naar podcasts te luisteren binnen het sociale netwerk.

Facebook startte maandag in de VS met de uitrol van Live Audio Rooms en de nieuwe podcastfunctie. Met Live Audio Rooms speelt het sociale netwerk in op de opkomst van de audiochatapp Clubhouse, waarmee gebruikers in virtuele kamers live met elkaar in audio praten. Facebook-baas Mark Zuckerberg was een van de prominenten uit de techwereld die tijdens de coronalockdown gesprekken voerden via Clubhouse. 

In eerste instantie kunnen alleen bekende personen en populaire Facebook-groepen in de VS de nieuwe Live Audio Rooms gebruiken. Wanneer de audiorooms op Facebook in Nederland beschikbaar zullen zijn, is nog niet bekend. Het sociale netwerk wil de functie wel binnenkort naar andere landen uitrollen.

Vijftig sprekers

Per chatkamer zijn maximaal 50 verschillende sprekers mogelijk. Anders dan bij Clubhouse is bij Facebook het aantal luisteraars 'onbeperkt'. De audiorooms zijn nog alleen op iOS te starten, meeluisteren kan al wel via Android.

Facebook-gebruikers kunnen de audiorooms vanaf nu tegenkomen in hun nieuwsoverzicht of hun notificaties. Gebruikers kunnen automatische ondertitels aanzetten om te lezen wat er wordt gezegd en ze kunnen virtueel hun hand op steken om aan de gespreksleider aan te geven dat ze iets willen zeggen. Luisteraars kunnen ook hun waardering voor een audioroom uiten door betaalde virtuele sterren uit te delen. Gebruikers die dat doen komen dan ook op de voorste rijen te zitten in de virtuele luisterkamer. 

Spotify
Lees ook
Spotify lanceert Clubhouse-concurrent Greenroom

Veel concurrentie voor Clubhouse

De hype rond Clubhouse is inmiddels alweer gaan liggen. De app werd miljoenen keren gedownload in februari en maart, toen het nog alleen voor iOS beschikbaar was, maar verdween sindsdien uit de apphitlijsten. In de tussentijd zijn veel techbedrijven de audiochatfunctie van Clubhouse zelf gaan inbouwen. Zo lanceerde Twitter eerder al Twitter Spaces en kwam Spotify vorige week met zijn Clubhouse-rivaal Greenroom

Ook SlackLinkedInSpotify en Discord ontwikkelen vergelijkbare audiochatfuncties.

Podcasts

Vanaf maandag kunnen gebruikers van Facebook ook naar podcasts luisteren binnen het sociale netwerk, via nieuwe podcastspelers. De podcasts blijven ook afspelen als de telefoon is vergrendeld. Podcasts zijn onder meer beschikbaar in het nieuwsoverzicht en op Facebook-pagina’s. Later deze zomer wordt het volgens Facebook voor gebruikers mogelijk om zelf korte fragmenten uit podcasts te maken en te delen.  

Twitters
Lees ook
Twitters antwoord op Clubhouse nu voor meer gebruikers beschikbaar
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter