Meer dan zes tinten

'Google werkt aan nieuw classificatiesysteem huidskleur'

18 juni 2021 21:15 Aangepast: 18 juni 2021 21:19
Beeld © Getty

Google werkt aan een nieuwe manier om huidskleur in te delen, na kritiek dat de standaardmethode in tech te weinig donkerdere tinten herkent.

Reuters deed onderzoek naar het gebruik van Fitzpatrick Skin Type (FST), een systeem om huidskleur te categoriseren die stamt uit de jaren zeventig. Deze categorieen worden tegenwoordig door veel techbedrijven gebruikt.

Google liet daarop aan het persbureau weten dat het momenteel werkt aan andere manieren om huidskleur te herkennen en te plaatsen. "Wij werken samen met wetenschappelijke en medische experts, en groepen die werken met niet-witte mensen", aldus het bedrijf.

Miniatuurvoorbeeld
Instagram

'Instagram-algoritme heeft liever selfie van politici dan inhoud'

Zes tinten

FST herkent zes verschillende huidtinten, waarvan vier witte en slechts twee donkerdere huidskleuren. Zo zouden systemen uit de techwereld mensen met een donkere huidskleur die niet in een van deze twee groepen vallen mogelijk niet herkennen.

Dat is geen ongefundeerde angst. De afgelopen jaren bleek keer op keer dat veel algoritmen moeite hebben met donkerdere huidstinten. Zo ontdekten onderzoekers van MIT dat veel commerciele gezichtsherkenningssoftware moeite heeft om het geslacht van iemand met een zwarte huidskleur te herkennen.

Klanten die de gezichtsherkenningssoftware voor andere doeleinden gebruikten, bijvoorbeeld om bewegingen te volgen, merkten ook dat het systeem veel beter werkten bij iemand met een lichtere huidskleur.

Bright blok

Volg Bright ook op:

Instagram en TikTok

Twitter en Facebook

Discord en Spotify

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van