Gokelementen

FIFA gaat vooraf tonen wat er in omstreden 'lootboxen' zit

18 juni 2021 19:36 Aangepast: 18 juni 2021 20:14
Beeld © Electronic Arts

Electronic Arts, de maker van de populaire FIFA-voetbalgames, zal een nieuw type 'lootbox' aanbieden waarbij je van te voren kan zien wat je koopt.

Lootboxen zijn pakketjes met digitale voorwerpen die je in een game kan gebruiken, waarbij je doorgaans niet van te voren weet wat er in zit. Sommige vormen van lootboxen kosten geld. Bij FIFA gaat het om spelers voor de Ultimate Team-modus.

Deze vorm van in-game aankopen kwam gamebedrijven de afgelopen jaren op veel kritiek te staan. Ze zouden gokgedrag stimuleren of zelfs gelden als een vorm van gokken onder de wet.

Zo mogen bedrijven in Nederland geen lootboxen aanbieden waarvan de inhoud door te verhandelen is, tenzij ze een vergunning hebben. In de praktijk worden deze vergunningen niet afgegeven.

Miniatuurvoorbeeld
EA

Gelekte documenten Electronic Arts: FIFA-spelers worden naar lootboxes geleid

'Preview packs'

Electronic Arts wil nu bij bepaalde lootboxen, de zogenoemde 'preview packs', het mogelijk maken om de inhoud van een pakket in te zien voordat je er daadwerkelijk geld voor betaalt. Besluit je niet tot een aankoop over te gaan, dan blijft die lootbox voor bepaalde tijd te koop staan. Pas wanneer de timer afloopt kan je een nieuw pakket inzien.

De enige manier om dit proces te versnellen is door de oorspronkelijke lootbox te kopen.

De preview packs worden vandaag geïntroduceerd. Ze zullen tijdens het Festival of FUTball-evenement de enige lootboxen zijn die je kan kopen voor FIFA. Daarna keren de andere vormen van lootboxen terug.

Dwangsom door Kansspelautoriteit

De Nederlandse Kansspelautoriteit legde Electronic Arts in oktober afgelopen jaar een dwangsom op zolang de lootboxen aanwezig waren, die kon oplopen tot 5 miljoen euro. EA is in beroep gegaan tegen de beslissing.

De Ultimate Team-modus is voor EA bijzonder belangrijk: het is de winstmotor achter FIFA, goed voor 1,3 miljard euro afgelopen jaar. Afgelopen maand lekte er nog een marketingdocument naar de Canadese zender CBC waarin EA de modus "de hoeksteen van onze game" noemde. Het bedrijf zou spelers zoveel mogelijk willen verleiden deze modus te gebruiken.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van