Beleid satire

Facebook past beleid aan na meme over Armeense genocide

18 juni 2021 13:10

Facebook past zijn beleid rond satire aan, nadat de onafhankelijke toezichtsraad van Facebook eerder oordeelde dat een meme onterecht verwijderd was.

De toezichtsraad van Facebook beoordeelt het handelen van de sociale reus en kan het bedrijf terugfluiten. Dat gebeurde in mei nadat Facebook een meme had verwijderd over de Armeense genocide.

Een populair meme-formaat over een onmogelijke keuze toonde de Turkse vlag, die moest kiezen tussen twee knoppen: 'de Armeense genocide is een leugen' of 'de Armenen waren terroristen die het verdienden'. De meme was volgens de toezichtsraad overduidelijk een vorm van satire, en moet daarom een uitzonderingspositie krijgen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

EU-hof: Facebook mag privacyklachten niet via Ierland ontwijken

'Vergelijkbare gevallen'

Facebook neemt die beslissing nu over in zijn beleid stelt het bedrijf. Het gaat om een uitzondering op de regels rond haatdragende tekst en spraak. "We staan geen haatdragende taal toe op Facebook, zelfs niet in de context van satire, omdat dat leidt tot een omgeving van intimidatie en buitensluiting en in sommige gevallen kan het aanzetten tot geweld in de echte wereld", aldus Facebook.

Toch gaat het bedrijf mee in de beslissing van de toezichtsraad, maar niet direct en niet volledig. De betreffende meme over de Armeense genocide is teruggeplaatst, dat zal ook gebeuren met "identieke content met een parallelle context". Wel onder voorbehoud: "als we de technische en operationele capaciteit hebben", stelt Facebook. Het bedrijf gaat met de aanbeveling van de raad aan de slag, en belooft het publiek daarvan op de hoogte te houden.

Armeense genocide

Turkije heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog zo'n 1,5 miljoen Armenen gedeporteerd en vermoordt in een poging tot ethische zuivering. Turkije heeft die genocide altijd ontkend, hoewel bondgenoten als de VS de ruim honderd jaar oude genocide inmiddels erkennen. De door Facebook verwijderde meme nam overigens Turkije op de hak.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van