Speed filter

Snapchat stopt met snelheidsmeter na kritiek over roekeloos rijden

18 juni 2021 11:02 Aangepast: 11 augustus 2021 09:22
Het omstreden snelheidsfilter in de auto, het vliegtuig en op de fiets.

Snapchat stopt met zijn speed filter, een functie waarbij op een foto of video de huidige snelheid wordt getoond. De functie zou roekeloos rijden aanmoedigen.

Het filter werd al bijna niet meer gebruikt, zegt Snapchat tegen NPR. Speed filter werd in 2013 geïntroduceerd, en mensen gebruikten het om bijvoorbeeld te laten zien hoe snel zij gingen op de fiets, in de trein of in het vliegtuig. Maar ook hoge snelheden gefilmd van achter het stuur van een auto werden met het filter gemaakt.

Chauffeurs dagen elkaar uit

Het filter was daarmee volgens critici een soort bewijs van het behalen van een hoge snelheid, en moedigde zowel te hard rijden als spelen met de telefoon aan. Snapchat werd meermaals aangeklaagd door families van gewonde of overleden Snapchat-gebruikers, die het filter tijdens het rijden gebruikt zouden hebben om te kunnen opscheppen over hun hoge snelheid, of elkaar uit te dagen nog hogere snelheden op te nemen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Snapchat komt met nieuwe AR-bril

"Levens zullen gespaard blijven. Ongelukken zullen voorkomen worden, maar de advocaat in mij zegt, 'Mijn God, waarom heeft dit zo lang geduurd?'", zegt Joel Feldman, medeoprichter van de nonprofitgroep End Distracted Driving. Mede die groep drong al jaren bij Snapchat aan op het verwijderen van het filter.

Reden onduidelijk

Het is volgens NPR niet duidelijk waarom Snapchat het filter nu schrapt, na jaren van druk na ongelukken. Een woordvoerder van Snapchat zegt nu dat het filter de komende weken verwijderd wordt. Voor sommige gebruikers is het filter al verdwenen.

De afgelopen jaren werd het filter al wel aangepast. Er werd een 'Don't Snap and Drive'-waarschuwing toegevoegd: niet Snappen tijdens het rijden. Ook werd in mei de maximumsnelheid die het filter kon meten stilletjes teruggeschroefd.

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van