Tim Cook

Apple-baas: techwet EU slecht voor privacy en veiligheid

17 juni 2021 00:25 Aangepast: 17 juni 2021 00:25

De voorgestelde ontwerpwet van de Europese Unie, de Digital Markets Act, is 'niet in het belang van iPhone-gebruikers', zegt Apple.

Apple-baas Tim Cook zegt dat de wetsaanpassingen onder meer de privacy en de veiligheid van iPhones aantasten. Door de wet zou Apple onder meer gedwongen worden om gebruikers toe te staan software te installeren buiten de App Store van Apple om, het zogeheten sideloading.

"Ik kijk naar de technische regelgeving die wordt besproken en ik denk dat er goede onderdelen in zitten. En ik denk dat er ook delen zijn die niet in het belang van de gebruiker zijn", zei Cook woensdag via een videoconferentie op de Viva Tech-conferentie in Frankrijk.

Cook merkte op dat het toestaan van sideloading op iPhones zowel de privacy als de veiligheid van gebruikers zou schaden. Hij wees daarbij naar de toegenomen malware op Android-telefoons ten opzichte van iPhones. Google's Android staat namelijk wel sideloading toe. De alternatieve manier om apps op de iPhone te krijgen, zou volgens Cook "de veiligheid van de iPhone vernietigen".

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Onderzoek Britse toezichthouder naar macht Apple en Google

Macht techreuzen indammen

De Europese Unie heeft eerder dit jaar twee wetten voorgesteld om de macht van grote techbedrijven aan banden te leggen, de Digital Services Act en de Digital Markets Act. De eerste richt zich op de online-advertentie-industrie, maar de tweede richt zich op bedrijven met grote aantallen klanten, zoals Apple, Google en Amazon. De wet stelt regels op die deze bedrijven verplichten hun platforms open te stellen voor concurrenten.

App Store onder vuur

Op dit moment is de App Store van Apple de enige manier om apps op een iPhone te installeren. Daardoor ligt Apple onder het vergrootglas van toezichthouders. Daarnaast worden ook rechtszaken gevoerd door app-ontwikkelaars, zoals Fortnite-maker Epic Games. Apple beweert dat zijn controle over de App Store zorgt voor apps van hoge kwaliteit en het voorkomen van malware.

Miniatuurvoorbeeld
Luister de Bright Podcast

Apple-event WWDC: ouderwetse Apple-magie?

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van