Cyberoorlog

Biden waarschuwt Rusland voor acties bij nieuwe cyberaanvallen

16 juni 2021 23:36 Aangepast: 17 juni 2021 00:03
Joe Biden. Beeld © ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft tegen zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gezegd dat de Verenigde Staten actie zullen ondernemen als er nieuwe cyberaanvallen op Amerikaanse doelen worden uitgevoerd.

Dat zei Biden tijdens een persconferentie na zijn eerste ontmoeting met Poetin in het Zwitserse Genève. "Hij weet dat er gevolgen zullen zijn", aldus Biden, verwijzend naar sancties die Rusland eerder opgelegd kreeg.

De VS beschuldigen de Russen van inmenging in de presidentsverkiezingen en het hacken van Amerikaanse bedrijven, iets wat het Kremlin ontkent.  Volgens Biden verzwakken Poetins acties de wereldwijde positie van zijn land. "Zijn geloofwaardigheid wereldwijd neemt af."

Aanvallen op vitale infrastructuur

Biden wil met Rusland komen tot afspraken om cyberaanvallen op de vitale infrastructuur te verbieden. "We zijn overeengekomen om experts in onze beide landen de opdracht te geven om te werken aan specifieke afspraken over wat verboden is", zei Biden. "We gaan uitzoeken of we kunnen komen tot een cyberbeveiligingsregeling die enige orde kan scheppen."

Poetin verwees niet rechtstreeks naar het voorstel van Biden, maar zei in een afzonderlijke persconferentie dat de twee leiders hadden ingestemd met "overleg" over cyberbeveiligingskwesties.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Poetin bereid tot uitleveren cybercriminelen aan VS

Rusland verdacht

Onlangs leidde een hackaanval op een groot pijpleidingbedrijf tot een kortdurende sluiting van een grote Amerikaanse oliepijplijn. Net als bij eerdere cyberaanvallen gericht op het Oekraïense elektriciteitsnet en een Saoedische petrochemische fabriek werden de betrokken hackers door de VS ervan beschuldigd te werken voor de Russische overheid of vanuit Rusland te opereren.

Het Kremlin ontkent cyberaanvallen uit te voeren. "We moeten allerlei insinuaties uit de wereld helpen", sprak Poetin.

Mensenrechten

De staatshoofden spraken in Genève ook over de mensenrechten in Rusland. Biden noemde de behandeling van de Russische oppositieleider Aleksej Navalni. Zijn gevangenschap wordt internationaal bekritiseerd. Biden verklaarde dat de gevolgen voor Rusland "verwoestend" zullen zijn als Navalni zal overlijden. Andere onderwerpen die aan bod kwamen waren kernwapens, de uitwisseling van gevangenen en Oost-Oekraïne.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Cyberaanval op grootste vleesbedrijf mogelijk door Russische hackers

Bright blok

Volg Bright voor meer tech:​​

Kijk onze video's

Volg ons op Instagram, Twitter en Facebook

En luister de podcast

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van