Ga naar de inhoud
Big Tech onder de loep

Onderzoek Britse toezichthouder naar macht Apple en Google

Beeld © Getty

De Britse markttoezichthouder CMA gaat onderzoek doen naar de machtspositie van Apple en Google bij hun appwinkels en de mobiele besturingssystemen iOS en Android.

Volgens de CMA kunnen consumenten door de dominante positie van Google en Apple op meerdere terreinen benadeeld worden. De mededingingswaakhond neemt iOS van Apple en Android van Google onder de loep, net als de App Store en Play Store en de webbrowsers Safari en Chrome.

Er wordt gekeken of de controle van de twee bedrijven over deze zogenoemde 'mobiele ecosystemen' de concurrentie ondermijnt. De CMA is bezorgd dat bijvoorbeeld innovatie wordt verminderd en dat consumenten meer moeten betalen voor mobiele apparaten, apps en andere diensten.

In het onderzoek van maximaal twaalf maanden zal ook worden gekeken naar de marktmacht van Apple en Google op de ontwikkelaars van apps, zegt de CMA.

'VS
Lees ook
'VS komt met wetsvoorstellen om techreuzen aan te pakken'

Big Tech aangepakt

Er lopen ook al andere afzonderlijke onderzoeken van de kartelwaakhond tegen de twee Amerikaanse bedrijven. "Ons werk rond big tech heeft al enkele zorgwekkende trends blootgelegd en we weten dat consumenten en bedrijven schade kunnen oplopen als daar niet tegen wordt opgetreden", zei CMA-directeur Andrea Coscelli.

Ook de Europese Commissie en Amerikaanse toezichthouders doen onderzoek naar machtsmisbruik door meerdere grote techbedrijven. Ook voert Fortnite-maker Epic Games tegen Apple een slepende rechtszaak over vermeend machtsmisbruik rond de App Store. Een uitspraak in die zaak wordt later deze zomer verwacht.

'EU
Lees ook
'EU moet overnames door techreuzen kunnen tegenhouden'
Bright blok

Meer tech bij Bright:

Luister onze podcast

Kijk onze video's

Volg ons op Facebook, Instagram en Twitter